Čeka nas pad

329 milijuna eura nije dovoljno: MMF nam savjetuje traženje donacija

MMF navodi kako se ''očekuje se da će uticaj pandemije biti znatan i uzrokovati rapidno pogoršanje na vanjskim računima'' Bosne i Hercegovine.
Gospodarstvo / Novac | 21. 04. 2020. u 09:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čeka nas pad, pogoršanje vanjskih računa i treba nam donatorska pomoć, sažetak je pisma Međunarodnog monetarnog fonda nakon što nam je ta financijska institucija odobrila 329 milijuna eura zajma.

MMF navodi kako se ''očekuje se da će uticaj pandemije biti znatan i uzrokovati rapidno pogoršanje na vanjskim računima'' Bosne i Hercegovine.

''Očekuje se pad ekonomije za 5 posto u 2020. ali i oporavak na 3.5 posto u 2021'', navodi MMF i ističe kako će instrument za brzo financiranje pomoći da se osigura podrška u pogledu povećanja potrošnje na socijalnu pomoć i zdravstvo uz istovremeno očuvanje održivosti duga.

Naime, Izvršni odbor MMF-a je u ponedjeljak odobrio 265.2 milijuna SDR (oko 361 milijun US$ ili 329 milijuna eura, 100 posto kvote u SDR) hitne podrške Bosni i Hercegovini u okviru Instrumenta za brzo financiranje/Rapid Financing Instrument (RFI).

To će, tvrdi MMF, pomoći zemlji da ispuni hitne potrebe platnog bilansa izazvane globalnom pandemijom COVID-19.

''Očekuje se da će ekonomski uticaj pandemije na BiH u skoroj budućnosti biti značajan, uzrokujući rapidno pogoršanje vanjskih računa i urgentne potrebe u platnom bilansu. Očekuje se da će u 2020. godini ekonomski rast pasti za 5 posto te da će se u 2021. godini oporaviti na oko 3.5 posto'', navodi MMF i dodaje kako ''vlade u BiH planiraju značajnu fiskalnu ekspanziju kako bi povećale potrošnju na socijalne pomoć i sektor zdravstva''.

Nakon diskusije na Izvršnom odboru, Tao Zhang, zamjenik direktora i vršitelj dužnosti predsjedavajućeg je izdao sljedeću izjavu:

''Ekonomija Bosne i Hercegovine trpi posljedice zbog pandemije COVID-19, što je dovelo do hitnih potreba u platnom bilansu. Zbog obimnog i brzog pogoršanja tekućeg računa platnog bilansa, Instrument za brzo financiranje će pomoći tako što će pružiti podršku za povećanje prioritetne potrošnje na zdravstvo i socijalnu pomoć uz istovremeno očuvanje održivosti duga. Da bi se na pravi način rješavale hitne medicinske potrebe i veliki pad outputa, potrebna je fiskalna ekspanzija. Kratkoročno, da bi se ublažio negativni utjecaj pandemije na zdravstvo i ekonomiju, prioritetno treba povećati potrošnju na zdravstvo, proširiti socijalne i naknade za nezaposlenost, i pružiti podršku firmama da bi se sačuvala radna mjesta. Vlasti su preuzele obvezu da će se vratiti na fiskalnu poltiku koja stabilizira dug kada se situacija normalizira. Očuvanje aranžmana valutnog odbora i povećanje otpornosti bankarskog sistema igraju ključnu ulogu u ponovnom uspostavljanju vanjske i unutrašnje ravnoteže. Učestalo praćenje banaka, uključujući i njihove likvidnosne pozicije i kvalitet aktive, od ključnog je značaja u ovom periodu. Potrebna je donatorska pomoć i druge vrste pomoći međunarodnih financijskih institucija da bi se nadoknadio preostali nedostatak u platnom bilansu'', naveo je Zhang.

Kopirati
Drag cursor here to close