Odgovorio Komšiću

Milanović pojasnio izjavu koja je izazvala 'buru u regiji'

"Ako želite potjerati Hrvate iz BiH ili BiH otuđiti od njih, onda ćete im uzimati ta temeljna ustavna prava i istovremeno optuživati one koji se samo bore za temeljni kućni red da su rušitelji i uspoređivati ih s ratnim huškačima", rekao je Milanović
Vijesti / Politika | 25. 09. 2021. u 15:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je u subotu u Varaždinu da će njegove izjave poput one da je on predsjednik i Hrvata koji ne žive u Hrvatskoj biti "potpuno ili donekle suvišne" kad Hrvati budu sami mogli birati svog predstavnika u Bosni i Hercegovini, prenosi Hina. 

"Teška je situacija u kojoj ja moram reći da sam predsjednik i Hrvata koji ne žive u Hrvatskoj, a imaju pravo glasa jer su hrvatski državljani. I ne samo Hrvati, ima u BiH i Bošnjaka i Srba koji imaju hrvatsko državljanstvo. Možda glasaju, možda ne glasaju. Dakle, kada Hrvatima bude omogućeno da jednakopravno kao i druga dva konstitutivna naroda sami biraju svog predstavnika ili predstavnicu u Sarajevu, onda će i te moje riječi biti potpuno ili donekle suvišne", rekao je hrvatski predsjednik novinarima u Varaždinu gdje se obilježava Dan oslobođenja grada Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije.

Odgovor Komšiću

Odgovor je to predsjedavajućem Predsjedništva BiH Željku Komšiću koji je u četvrtak rekao kako je Milanović izjavom da je i on predsjednik svih hrvatskih državljana u BiH, a da to Komšić nije, nadišao i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

"Ako želite potjerati Hrvate iz BiH ili BiH otuđiti od njih, onda ćete im uzimati ta temeljna ustavna prava i istovremeno optuživati one koji se samo bore za temeljni kućni red da su rušitelji i uspoređivati ih s ratnim huškačima", rekao je Milanović i zaključio da "što više Hrvati inzistiraju na tom pravu, to im je više, više nego ranije stalo da ostanu tamo".

Poruke iz Srbije

Srpski ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin rekao je početkom tjedna da Milanović ''spada u gluplje hrvatske političare'', na što je Milanović poručio da nema "svoje galamdžije i bukače koji će na pasja kola izvrijeđati Vučića".

"Ja ću neke stvari koje nisu ugodne reći svojim riječima, iz svojih usta. Ja sam najgluplji političar u Hrvatskoj i neka trljaju dlanove, što bi bilo da sam najpametniji?", kaže Milanović.

"I reći ću da: netko je 90-ih godina bio ratni huškač, pa ponosan je na to, međutim nikome nisam rekao da je četnik. Oko takvih stvari ipak povlačim jednu crtu, ne idem preko toga", rekao je Milanović.

Uvrede su krenule nakon što je hrvatski predsjednik u New Yorku u okviru World Leaders Forum-a na temu "Krize u nastajanju i konkurentski narativi" spomenuo Srbiju i rekao da je "najteža stvar" to što je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić "bio jedan od najistaknutijih huškača 90-ih" te da misli da Srbija "nema snažnu namjeru" ući u EU. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close