Nova vlada nastavlja po starom

Mehaničar će pripremati sjednice vlade Kantona Sarajevo?!

Mehaničar, koji se doškolovao u Širokom Brijegu, vršit će, između ostalog, poslove izrade nacrta i prijedloga dnevnog reda sjednica Vlade…
Vijesti / Politika | 05. 02. 2019. u 11:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Samo pet dana nakon uvođenja moratorija na zapošljavanje Vlada Kantona Sarajevo zaposlila je jednu osobu na neodređeno vrijeme, objavio je portal Klix navodeći kako će mehaničar, koji se doškolovao u Širokom Brijegu, biti zadužen za pripremanje i realizaciju sjednica Vlade KS.

Na neodređeno

''A. Dž. (ime i prezime poznato redakciji Klixa), primljen na neodređeno vrijeme na radno mjesto višeg referenta za pripremanje i realizaciju sjednica u Odjeljenju za pripremanje, organiziranje i realizaciju sjednica Vlade u Stručnoj službi Vlade Kantona Sarajevo, stupa na posao 14. siječnja 2019. godine'', piše u rješenju koje je doneseno 8. siječnja 2019. godine.


Klix navodi kako je u Vladu Kantona Sarajevo primljen namještenik samo pet dana nakon što je novi saziv izvršne vlasti na čelu s premijerom Edinom Fortom usvojio zaključak u kojem se navodi kako Vlada KS nastavlja moratorij na novo zapošljavanje na neodređeno vrijeme u svim kantonalnim organima od 1. siječnja 2019. godine do 31. prosinca 2019. godine.

''Vlada Kantona Sarajevo neće davati suglasnost za prijem na neodređeno vrijeme dok je na snazi Zaključak Skupštine Kantona Sarajevo od 12. listopada 2018. godine'', navedeno je u zaključku koji potpisuje predsjednik Vlade KS Edin Forto.

Ovaj zaključak iz Vlade Kantona Sarajevo dostavljen je svim kantonalnim subjektima, uključujući i zdravstvene.

Srednja strukovna i rad na računalu

''Ta ista vlada, koja je uvela moratorij, samo nekoliko dana nakon prosljeđivanja zaključka prva je prekršila usvojeno pravilo'', piše Klix te dodaje kako je viši referent za pripremanje i realizaciju sjednica Vlade KS primljen na neodređeno vrijeme bez položenog stručnog upravnog ispita, a koji će morati položiti u roku od šest mjeseci od dana stupanja na posao.

U obrazloženju o prijemu u radni odnos navedeno je da je rješenje konačno i da je A. Dž. ispunio uvjete za obavljanje poslova višeg referenta za pripremanje i realizaciju sjednica Vlade KS (završena gimnazija ili ekonomska škola SSS-IV stupanj, najmanje deset mjeseci radnog staža, položen stručni ispit i poznavanje rada na računalu).

''Uvidom u personalne dokumente imenovanog utvrđeno je da je završio Srednju strukovnu školu s pravom javnosti Centar za obrazovanje Široki Brijeg, struka ekonomija i trgovina (Svjedodžba broj: 1647-4-M-122-6/18 od 8. siječnja 2018. godine) i da ima dokaz o poznavanju rada na računalu (Certifikat broj: Diploma KEIKO learning centar od ožujka 2018. godine)'', navedeno je u rješenju o prijemu u radni odnos.

Mehaničar o dnevnom redu

Klix navodi da će mehaničar, koji se doškolovao u Širokom Brijegu, vršiti, između ostalog, poslove izrade nacrta i prijedloga dnevnog reda sjednica Vlade KS, kompletirati i otpremati materijale za sjednice, voditi zabilješke na sjednicama, dostavljati akte na razmatranje Skupštini KS i izrađivati izvještaje.

''Ovo nije prvi put da novi saziv vlasti u Kantonu Sarajevo pokazuje neprincipijelnost. Javnost je nedavno ostala negativno iznenađena nakon što je predsjednik Vlade KS Edin Forto, koji se naknadno ispričao javnosti, zatražio isplatu paušala u Domu naroda Parlamenta FBiH i to u trenutku dok je predlagao ukidanje paušala zastupnicima u Skupštini KS'', piše Klix.

Oglasila se Vlada

Na tvrdnje o zapošljavanju reagirala je i Vlada Kantona Sarajevo je na 110. sjednici održanoj 25. 1. 2018. godine Zaključkom broj: 02-05-515-37/18 dala suglasnost za prijem namještenika u Stručnu službu Vlade Kantona Sarajevo na upražnjeno radno mjesto zbog odlaska namještenika u drugi organ uprave.

Nakon dobivene ove suglasnosti Stručna služba Vlade Kantona Sarajevo je dana 1. 2. 2018. godine raspisala interni oglas na koji nije bilo prijavljenih kandidata.

''Imajući u vidu da na interni oglas nije bilo prijavljenih kandidata, Stručna služba Vlade je objavila javni oglas u tri dnevna lista, i to: Dnevni avaz, Oslobođenje i Dnevni list. Na oglas je prijave dostavilo sedam kandidata, od kojih je njih šest ispunjavalo uvjete, a sve pojedinosti koje je u vezi s izborom kandidata u svoj Zapisnik od 21. 3. 2018. godine pod brojem 16-14-28-20/18 evidentirala Komisija za provođenje Javnog oglasa za popunu upražnjenog radnog mjesta namještenika u Stručnoj službi Vlade.

Nakon provedene procedure i izvršenog odabira najuspješnijeg kandidata upućene su obavijesti svim kandidatima 30. 3. 2018. godine. Žalbu izjavljenu protiv obavijesti rukovodioca podnio je jedan kandidat. U zakonskom roku sva dokumentacija s prijavama na Javni oglas je proslijeđena Odboru državne službe za žalbe Federacije Bosne i Hercegovine.

Odbor državne službe za žalbe Federacije Bosne i Hercegovine je donio Rješenje 24. 12. 2018. kojim se žalba odbija kao neosnovana.

Postupajući po odluci Odbora državne službe za žalbe FBiH ista je sa zahtjevom za izradu rješenja o stupanju na posao proslijeđena Stručnoj službi za zajedničke poslove KS – Odjeljenje za personalne poslove te je po tom osnovu ova Služba 8. 1. 2019. godine uradila Rješenje o prijemu na neodređeno vrijeme na radno mjesto viši referent za pripremanje i realizaciju sjednica Vlade Kantona Sarajevo.

Podsjećamo da moratoriji o zapošljavanju u javnom sektoru, koje su donijeli i prošla i sadašnja Vlada Kantona Sarajevo, znači da se zapošljavanje ne može vršiti bez suglasnosti Vlade KS. Važno je istaći da u periodu moratorija zapošljavanje nije obustavljeno, nego je ostavljeno da Vlada odobrava upošljavanje, u skladu s potrebama i planskim upravljanjem ljudskim resursima'', piše u reakciji Vlade Kantona Sarajevo.

Kopirati
Drag cursor here to close