Glasajte za nas

VIDEO | Posrednik u prodaji diploma i dalje slobodan i zaposlen u javnoj ustanovi

Prodaja diploma za direktora Ramića ne predstavlja problem jer te aktivnosti Pehlivan obavlja u “privatno vrijeme” a ne u okviru radnog vremena.
Vijesti / Flash | 28. 01. 2019. u 21:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prije skoro mjesec dana Žurnal je objavio istraživanje o kupovini diploma u Bosni i Hercegovini. Za 17 dana preko posrednika Senada Pehlivana dobili su diplomu srednje medicinske škole. Prodavač diploma Senad Pehlivan slobodan je čovjek i uz to prima plaću iz federalnog proračuna.



Senad Pehlivan zaposlen je na mjesto referenta za zaštitu na radu u Javnoj ustanovi Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Drin u Fojnici.

Direktor ove ustanove Adis Ramić za Žurnal kaže da je “iz kuloarskih priča” čuo što njegov uposlenik zaista radi. Prodaja diploma za direktora Ramića ne predstavlja problem jer te aktivnosti Pehlivan obavlja u “privatno vrijeme” a ne u okviru radnog vremena.

"S obzirom na to da sam ja vršitelj dužnosti ovdje i da on dolazi na radno mjesto, da obavlja svoje poslove u toku radnog vremena, ja nisam imao na osnovu čega da poduzimam bilo koje druge radnje za njegove aktivnosti izvan radnog vremena", kaže Ramić za Žurnal.

Javna ustanova Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba - Drin u Fojnici u vlasništvu je Federacije BiH. Osnivač Zavoda je Parlament FBiH. Imenovanje Upravnog i Nadzornog odbora kao i imenovanje direktora vrši Vlada FBiH. Za nadzor nad radom Zavoda zaduženo je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike na čelu sa SBB-ovim ministrom Veskom Drljačom. Do sada nitko od njih nije reagirao na činjenicu da državni službenik u slobodno vrijeme prodaje diplome.

Stoga ne treba da iznenađuje činjenica da ni nakon skoro mjesec dana od objavljivanja Žurnalovog istraživanja Senad Pehlivan nije čak ni saslušan.

U nastavku poslušajte razgovor Žurnala s direktorom Zavoda Drin Adisom Ramićem.

Kopirati
Drag cursor here to close