Deklaracija

Ljubić: Moja reakcija nije bila panična, nego realna

''Ja ovu Deklaraciju SDA vidim kao njihovo stajalište, naravno za hrvatski narod i HNS je neprihvatljiva", kazao je.
Vijesti / Politika | 17. 09. 2019. u 18:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ja tvrdim da se nacionalno i građansko ni na koji način ne isključuju nego se dopunjuju i uvjetuju. Mi imamo primjer Belgije koja je građansko društvo, ali je ustrojena na federalni način'', kazao je Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a za N1.

''Problem je što se građansko u diskursu bošnjačke politike dugo vremena pokrivalo ono što se željelo - državu sa dominacijom jednog naroda", kazao je Ljubić.

"Bili smo svjedoci politike ranih devedesetih godina pred uspostavu BiH i rat. Sjetimo se da je Alija Izetbegović odbio Kutlijerov plan zalažući se za unutarnju Republiku BiH, nasuprot prijedlogu koji je dolazio od strane međunarodnih pregovarača koji je predviđao BiH sastavljenu od tri republike koncipirane na etničkom ključu", kazao je Ljubić i dodao kako neki tvrde da je to bio uzrok rata, s čim se on ne bi složio.

Smatra da je uzrok rata mnogo ranije koncipiran od velikosrpskog Miloševićevog projekta, ali jeste i ova činjenica iskorištena dijelom kao povod za kasnije sukobe. Naveo je da njegova reakcija nije bila ni na koji način panična nego realna.

''Ja ovu Deklaraciju SDA vidim kao njihovo stajalište, naravno za hrvatski narod i HNS je neprihvatljiva", kazao je.

"Ovo za mene može biti polazna osnova za pregovore za buduću BiH koja može biti država za sva tri naroda. Mi se moramo naučiti da se nosimo sa stvarima koje drugi govore, a sa kojima se ne slažemo. Ovo je polazna osnova, legitimno stajalište bošnjačke politike iako je za mene neprihvatljivo", zaključio je Ljubić.

Kopirati
Drag cursor here to close