'Pretjerane reakcije'

Zvizdić brani Deklaraciju SDA: Ne vidim zašto nam tko zamjera naše viđenje BiH

''Programska deklaracija SDA je bazirana isključivo na suvremenim, demokratskim i europskim načelima'', kazao je.
Vijesti / Politika | 16. 09. 2019. u 18:56 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Brojni komentari na Programsku deklaraciju Stranke demokratske akcije (SDA) dolaze iz BiH ali i van nje. Reakcija na te komentare stiže iz vrha SDA. O Deklaraciji i reakcijama ekskluzivno za N1 govorio je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara, te predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

"Mislim da su reakcije pretjerane, neutemeljene, to je jedan providan pokušaj stvaranja umjetne krize i prebacivanja odgovornosti na SDA i na Bošnjake. Programska deklaracija SDA je bazirana isključivo na suvremenim, demokratskim i europskim načelima. Riječ je o jednom proeuropskom dokumentu koji je unutar svog sadržaja ugradio sve ono što smo dobili kao preporuku unutar 14 preporuka Mišljenja EK", kazao je Zvizdić te dodao da komentari na usvojenu Deklaraciju služe u dnevno-političke svrhe onih koji komentiraju:

"To je pokušaj da nas natjeraju da zaboravimo programske orijentacije i deklaracije nekih drugih stranaka koje uistinu jesu antidaytonske i antiustavne kao što je bila Deklaracija usvojena na pretprošlom saboru SNSD-a koja jasno naglašava odcjepljenje Republike Srpske i pripajanja Srbiji."

Istaknuo je i to da SDA poštuje Dayton no da ga je potrebno još usavršiti:

"Programska deklaracija i opredijeljenost SDA je vrlo jednostavna. To je suverenitet, teritorijalni integritet i međunarodno-pravni subjektivitet BiH. Zalažemo se za Bosnu i Hercegovinu u kojoj će se poštovati individualna prava, a iz njih će proisteći i poštivanje kolektivnih prava. Mi poštujemo Dayton ali razmišljamo i o pozitivnoj evoluciji Daytona koji bi išao u pravcu funkcionalnijih i efikasnijih procesa."

Govorio je i o komentarima da SDA ne može predvoditi nikakve građanske procese jer u svom rukovodstvu nema pripadnika hrvatskog i srpskog naroda:

"U rukovodstvu SDA će biti zastupljeni predstavnici svih građana i naroda BiH. Naš koncept je potpuno jasan. Ne vidim razlog zašto bi nam bilo tko zamjerao na tom konceptu ili zamjerao na našem viđenju BiH. Mi govorimo o bosanskohercegovačkom nacionalnom i etničkom identitetu, govorimo o Bosancima i Hercegovcima kao političkom narodu u BiH ali svakako govorimo i o Bošnjacima, Srbima i Hrvatima kao političkom narodu u BiH. Pokušava se nametnuti stigma Stranci demokratske akcije da želi unitarnu BiH ili da želi preimućstvo jednog naroda u odnosu na druga dva. Nigdje to, ni u jednom aktu, a ni u posljednjoj Deklaraciji - nema. Sada je očigledno pogodan politički trenutak da se o tome odjednom raspravlja, ne samo unutar BiH nego i van."

Kazao je kako je za SDA najvažniji mir i stabilnost u BiH i regiji dok susjedne zemlje usvajaju strategije koje isključuju suradnju s cijelom Bosnom i Hercegovinom.

Kopirati
Drag cursor here to close