Rasprava u Hrvatskom saboru

Ljubić: Čović i ja smo prolazni

U sabornici se održava rasprava o ovome dokumentu od 20 stranica sa šest točaka u kojima se upozorava na marginaliziranost Hrvata u BiH.
Vijesti / Politika | 12. 12. 2018. u 11:33 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Kad bi se riješio izborni zakon i problem predstavljanja, onda bi i Hrvati u BiH dobili pluralizam koji im je potreban, Čović i ja tu nismo bitni, mi smo prolazni'', rekao je Božo Ljubić, predsjednik Odbora za Hrvate izvan Hrvatske u Saboru Republike Hrvatske tijekom rasprave o Prijedlogu deklaracije Hrvatskoga sabora o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini i europskom putu Bosne i Hercegovine.

Naime, saborski su zastupnici danas trebali usvojiti deklaraciju, ali je odgođena sjednica Odbora za vanjsku politiku, pa je odluka o usvajanju odgođena za četvrtak.

No, u sabornici se ipak održava rasprava o ovome dokumentu od 20 stranica sa šest točaka u kojima se upozorava na marginaliziranost Hrvata u BiH.

Ljubić je naveo kako Bošnjaci zastupaju politiku unitarizma, te da su unitarističke ideje dio agende bošnjačkih stranaka u koje spadaju nacionalne, ali i lijevo orijentisane stranke.

Ljubić je rekao da se probošnjačke strukture zalažu za principe jedan čovjek-jedan glas i građansku državu, s ciljem dominacije jednog naroda, dok se hrvatski narod u BiH zalaže za federalizam. Naveo je kako je Hrvatska dužna reagirati na kršenje ustava koje ide na štetu konstitutivnih naroda u BiH.

''Jedinstvo koje smo imali u Domovinskom ratu i jedinstvo u Saboru kada je bilo govora o pridruženju EU i NATO-u traži da ovoj temi ne pristupamo stranački, već nacionalno'', rekao je Ljubić te dodao kako je deklaracija upućena prvenstveno Hrvatima u BiH, kako bi im se poslala poruka da ''Hrvatska stoji iza njih''.

Ljubić je kritizirao bivšeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Wolfganga Petritscha zbog nametanja više od 70 amandmana na ustave entiteta ''što je negativno utjecalo na prava Hrvata u FBiH, dok oni u Republici Srpskoj nisu dobili ništa''.

''Iako su hrvatske stranke okupljene oko HNS-a na ovogodišnjim izborima dobile više od 90 posto glasova Hrvata, bošnjačke stranke pokušavaju doći do kontrole kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH i na taj način formirati vlast'', rekao je Ljubić. Naveo je i da sve odluke u Vladi RS mogu donijeti ministri iz reda srpskog naroda, dok u Vladi Federacije BiH to mogu učiniti ministri iz reda bošnjačkog naroda.

''Ključna rasprava u BiH vezana je za presude dva suda i to presude u predmetu Sejdić-Finci i odluka u predmetu Ljubić'', rekao je Ljubić i dodao da nije sporno da svako može biti kandidat za člana Predsjedništva BiH, ali da se ta odluka mora sprovesti u skladu s Daytonskim mirovnim sporazumom.

Naveo je da je Hrvatska obvezna djelovati i reagirati u vezi s kršenjem Daytonskog mirovnog sporazuma u režiji Vijeća za provedbu mira, pozdravljajući reagiranje hrvatskih zastupnika u Evropskom parlamentu nakon izbora u Bosni i Hercegovini.

U Deklaraciji koja poziva na izmjene Ustava BiH i izbornog zakona u cilju ostvarenja ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH ističe se kako ''za uspješno funkcioniranje BiH na svim razinama ključno je da svi njezini konstitutivni narodi i građani budu ravnopravni, da u nju imaju puno povjerenje i vjeruju u njenu budućnost''.

Tijekom rasprave čula su se različita mišljenja, a Hrvoje Zekanović rekao je kako ne vidi što se u deklaraciji nudi.

''Bojim se da nitko ne nudi rješenje. Hrvatski narod treba biti suveren, preglasan, prevare, obeščašćen. Jedini spas za Hrvate je treći entitet'', rekao je Zekanović.

Božo Petrov istaknuo je kako se u Hrvatskoj ne vidi važnost položaja hrvatskog naroda u BiH te da je deklaracija ''topla nota potpore bez konkretnih mjera''.

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u utorak u Rijeci kako očekuje da Hrvatski sabor usvoji Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH s ciljem da ojača položaj hrvatskog naroda u BiH kao konstitutivnog koji treba biti ravnopravan s druga dva naroda.

Odgovarajući na pitanje novinara hoće li Deklaracija Hrvatskog sabora o položaju Hrvata u BiH, planiranu da se donese do kraja ove godine, biti usvojena i hoće li to nešto promijeniti, Plenković je rekao da će se ona sigurno usvojiti.

''Ta tema je nužna u ovim okolnostima'', rekao je naglasivši da su Hrvati u BiH konstitutivni narod i da trebaju biti ravnopravni.

Kopirati
Drag cursor here to close