Stvarni položaj Hrvata

Odbor za Hrvate van Hrvatske popravlja tekst Deklaracije Sabora o položaju Hrvata u BiH

"Na djelu je kriptofašistički program Bošnjaka s ciljem da se nastavi s nasiljem nad Hrvatima", tvrdi Željko Raguž
Vijesti / Politika | 30. 11. 2018. u 09:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odbor za Hrvate izvan Hrvatske odlučio je ažurirati prijedlog Deklaracije Hrvatskog sabora o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini i europskom putu BiH na kojem su počeli raditi još prošle godine, a sve s ciljem kako bi se Deklaracija donijela do kraja ove godine.

Cilj Deklaracije je da nadležne hrvatske institucije trebaju ojačati ustavni i stvarni položaj Hrvata u BIH kao jednog od tri konstitutivna naroda u BiH, no u Vladi su smatrali kako je ton stare verzije deklaracije preoštar.

"Neminovno je da Deklaracija treba proći kroz ažuriranje i revidiranje s obzirom na sve što se u međuvremenu dogodilo, odnosno na rezultate izbora u BiH. Ipak, moramo paziti da ne zaljuljamo svoj položaj ako u Deklaraciju stavimo neku formulaciju koja ne bi pomogla, a onemogućila bi jače i veće korake prema naprijed", objasnila je za Večernji list hrvatska državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić zamolivši članove Odbora da paze na to.

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH dodao je kako treba osvijestiti značaj hrvatskog naroda u BiH u smislu ravnopravnosti i uopće održivosti naroda.

"Ono što Hrvatska može jeste uporno na međunarodnoj razini objašnjavati što znači konstitutivnost, raditi na bilateralnoj razini naše dvije zemlje te pružati potporu Hrvatima u BiH. Pozdravljam odluku o donošenju Deklaracije, no ona mora biti sažetija, jasna, ažurirana", kazao je Milas.

Predsjednik odbora Božo Ljubić objasnio je kako je cilj da se Deklaracija u Saboru usvoji s maksimalnim konsenzusom, čak i jednoglasno, pa će idući tjedan usuglašavati konačni tekst koji će Odbor najvjerojatnije u srijedu usvojiti, kako bi ga usvojio i Sabor posljednji tjedan prije ustavne stanke nakon 15. prosinca.

"Dok Deklaracija ne bude usvojena u Hrvatskom saboru ona je vlasništvo odbora", ipak je Ljubić naglasio predstavnicima Vlade složivši se kako ne bi bilo dobro da tekst oteža institucijama zastupanje ustavnosti i zakonitosti položaja Hrvata u BiH.

Ovo je posljednji trenutak da se donese ova Deklaracija, poručio je i HDZ-ov Željko Raguž, koji poput Ljubića i dolazi iz BiH, prenosi zagrebačko izdanje Večernjeg lista.

"Nalazimo u utrci s vremenom, na djelu je kriptofašistički program Bošnjaka s ciljem da se nastavi s nasiljem nad Hrvatima, i zato moramo u prosincu donijeti ovu deklaraciju", tvrdi Raguž te dodaje kako mi zapravo nismo u problemu zbog Bošnjaka koji su se zapravo samo naslonili na interese naših saveznika iz SAD-a i drugih EU članica.

SDP-ov Arsen Bauk pitao je Vladu je li to točno, odnosno je li cijeli svijet protiv nas, a Raguž mu je uzvratio kako stoji iza svojih riječi.

Nezavisni Ivica Mišić slikovito se izrazio zaključkom da smo izgubili 2:0, prvi gol smo primili kad ste ustanovila Republika Srpska, a drugi gol smo dobili sada, pojašnjava, kada nam Bošnjaci ne daju da biramo svog predstavnika.

"Treba li netko i 3:0 povesti iz ofsajda pa da mi nešto opet izgubimo", zanima Mišića.

HDZ-ova Ljubica Maksimčuk isto želi da se Deklaracija ublaži kako njome ne bi pogoršali položaj Hrvata u BiH, ali i Hrvatske, a njen stranački kolega Milijan Brkić je dodao kako su stvorene nove okolnosti nakon izbora pa treba mijenjati tekst deklaracije.

"Nužno je da bude usvojena jednoglasno jer je ovo prvorazredno nacionalno i strateško pitanje za Hrvatsku. Bilo bi dobro da se izbjegne bilo kakvo strančarenje, jednoglasno usvojena deklaracija bila bi jaka poruka narodu u BiH", kaže Brkić te dodaje kako je bitno problem statusa Hrvata u BiH internacionalizirati, posebice na njega ukazivati jamcima Daytonskog sporazuma.

"Treba znati kome šaljemo poruku, Vladi, predsjednici RH, hrvatskoj, ali i svjetskoj javnosti. Treba naglasiti da se mi kao Sabor borimo za poštivanje i provođenje principa vladavine prava, a odgovornost za to je i na svima koji su gledali potpisivanje Daytonskog sporazuma. Treba navesti da postoje modeli u svijetu koji funkcioniraju, poput Belgije", objasnio je HDZ-ov Miro Kovač.

Mostov Nikola Grmoja kaže da je iz rasprave jasno da ovdje nije upitan suglasnost političkih aktera u odboru.

"Vidite kako deklaraciju doživljavamo mi, te Ljubić i Raguž, a kako Vlada. Traži se da spustimo loptu na zemlju, a najveći problem je očito stav Vlade o ovome što je ovdje dogovoreno, čak nema razlike u stranačkim dresovima, nego u stavovima Vlade i nas ostalih", tvrdi Grmoja.

SDP-ov Arsen Bauk se složio kako deklaraciju ne treba koristiti za unutarstranačke, međustranačke i izvanstranačke obračune.

"Unutar vladajuće većine prvo treba postići konsenzus kako opozicija ne arbitrira između stajališta Vlade i dijela kluba zastupnika HDZ-a, zato prije donošenja dokumenta želimo stav Vlade i HDZ-a, recimo kakav će ton imati, manje diplomatski kakav ima Raguž, ili drugačiji. Očekujem da se u okviru kluba HDZ-a dobije početna osnova za razgovor s drugim strankama", objasnio je Bauk.

Božo Ljubić je zaključio kako može jamčiti da će konačni dokument imati suglasnost Vlade.

"U utrci smo s vremenom, na korak smo da Hrvati izgube postojeći kapacitet u BiH", kazao je Ljubić dok je Raguž zaključio da je krajnje vrijeme da se prestane s izostankom reakcije.

Kopirati
Drag cursor here to close