Iz vedra neba

Legitiman izbor: Borjana Krišto povlači apelaciju

Čović je rekao kako je to ''nekakav doprinos da vodimo dalje rasprave oko izbornog zakonodavstva s partnerima s kojima ćemo praviti vlast''.
Vijesti / Politika | 25. 06. 2019. u 15:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto povukla je svoju apelaciju u Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti određenih odredbi člana Ustava Federacije BiH, potvrdio je novinarima u Mostaru čelnik HDZ—a BiH Dragan Čović.

Rekao je kako je to ''nekakav doprinos da vodimo dalje rasprave oko izbornog zakonodavstva s partnerima s kojima ćemo praviti vlast''.

''Što se tiče bilo čijih komentara kada su u pitanju partneri u vlasti, vrlo jasno, HDZ, odnosno, predstavnici HNS-a, nikad neće stati na jednu ili na drugu stranu, kako bi neko želio. Znači, ova ideja o sazivanju nedogovorenog Doma naroda, prvo neposlovnički, a rekao bih i kršenja procedura, evidentno je želja bila da se HDZ uvuče u igru da budemo dva protiv trećeg ili tako nešto'', kazao je Čović.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine održat će 5. srpnja sjednicu na kojoj će se odlučivati po zahtjevu Krišto.

Naime, apelacija koju je dostavila Krišto Ustavnome sudu temelji se na ranijoj presudi koju je Ustavni sud donio po apelaciji Bože Ljubića, nekadašnjeg predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH i aktualnog zastupnika u Hrvatskom saboru kojom su izbrisane te odredbe u Izbornom zakonu, no on se nije žalio na odredbe Ustava Federacije BiH.

Krišto je tada navela kako smatra da su odredbe Ustava Federacije BiH koje definiraju da primjerice Bosansko-podrinjska županija, u kojoj po posljednjem popisu žive 24 Hrvata, i Posavska županija, u kojoj je 36.000 Hrvata, biraju identično – jednog izaslanika. Razlika u vrijednosti glasa je 1400 puta.

Krišto je navela da je članak 8 Ustava FBiH, a napose stavci 3. i 4., u suprotnosti s Ustavom BiH, s Protokolom europske konvencije i s Međunarodnim paktom o građanskim i političkim pravima.

''Ako bi se nastavilo s praksom da se iz pojedinih županija bira po jedan izaslanik, čak i unatoč tome što toga naroda tamo gotovo nema, došli bismo do toga da nemamo legitiman izbor konstitutivnih naroda, a vrijednost glasa birača ne bi vrijedila jednako, što je nedopustivo'', rekla je Krišto.

Podsjećamo, u stanci sjednice Predsjedništva stranke, Čović je rekao kako Vijeće ministara treba formirati odmah.

Komšić: Još jedan debakl politike tzv. HNS-a

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić komentirajući informaciju o najavljenom povlačenju apelacije Borjane Krišto, kazao je da u HNS-u izgleda konačno postaju svjesni nemogućnosti usvajanja njihovih anticivilizacijskih zahtjeva.

''Najavljeno povlačenje apelacije Borjane Krišto pokazalo je da čak i u HNS-u postaju svjesni da su njihovi zahtjevi duboko anticivilizacijski, i u suprotnosti ne samo sa postojećim ustavnim ustrojstvom Bosne i Hercegovine nego i s europskim pravnim normama. Ono što je gospoda iz tzv. HNS-a zahtijevala jeste produbljivanje već postojeće diskriminacije u ustavnom sustavu Bosne i Hercegovine, a znamo da je Europski sud za ljudska prava naložio da se ta diskriminacija otkloni a ne da se dodatno utvrđuje kako to traže iz tzv. HNS-a, a to  između ostalog jasno piše u u objavljenom Mišljenju Europske komisije o Bosni i Hercegovini'', rekao je za Fenu Komšić.

''Najavljeno povlačenje apelacije Borjane Krišto jeste još jedan debakl politike tzv. HNS-a, kao što je to i slučaj s Mišljenjem Europske komisije koje u ovom trenutku predstavlja najveći problem za politike koje su podnosile apelacije Ljubić i Krišto'', smatra Komšić.

Kopirati
Drag cursor here to close