Borjana Krišto

Kriza

Krišto je navela kako što se tiče proračunskih sredstava Ustav BiH je jasno definirao na koji način funkcioniraju institucije BiH kada proračun nije usvojen…
Vijesti / Politika | 16. 07. 2019. u 14:32 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Zakonodavna vlast na državnoj razini je u ozbiljnoj krizi, ali i funkcioniranje čitave Bosne i Hercegovine'', upozorila je u razgovoru za Anadoliju Borjana Krišto, predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

''Zakonodavna vlast u BiH je u ozbiljnoj krizi. Nema tu nikakve dileme. Čim ona ne funkcionira u punom kapacitetu, a nema pretpostavke za to, onda je to tako'', navela je Krišto.

Dodala je kako zakonodavna vlast, ne da ne funkcionira iz razloga što to netko ne želi samo iz nekakvog stava nego jednostavno nema poslovničke pretpostavke za njezino funkcioniranje.

''Stoga naravno da je u krizi ne samo zakonodavna nego čitava BiH'', rekla je Krišto.

Istaknula je da što se tiče proračunskih sredstava Ustav BiH je jasno definirao na koji način funkcioniraju institucije BiH kada proračun nije usvojen s tim da se donosi odluka o privremenom financiranju.

''On, proračun funkcionira temeljem prošlogodišnjeg proračuna za svaki kvartal. Da li će biti i kada usvojena odluka o privremenom financiranju institucija BiH za sljedeće razdoblje odgovore treba potražiti u Vijeću ministara BiH. Nisam pozvana tu, a s druge strane to nije odluka koju donosi Parlamentarna skupština BiH'', ističe Krišto.

Nekakav dogovor

Parlamentarna skupština BiH, navodi, bi trebala odlučiti o izvorima i iznosima sredstava za institucije BiH kada je u pitanju proračun za 2019.

''Taj proračun trebamo dobiti od predlagatelja, a to je Predsjedništvo BiH. A, za to trebamo imati ispunjene sve pretpostavke zakonodavne vlasti kako bi ona u punom kapacitetu izvršila svoju zadaću. To je nekakav red veličina koji je nama potreban. Prije svega nam je potrebna žurna uspostava Vijeća ministara BiH kako bi otkočili zakonodavni postupak i stvorili preduvjete, ne samo financijske za funkcioniranje institucija BiH nego i sve drugo što je potrebno ovoj zemlji kada je u pitanju europski put, reforme i faktički odgovornost prema narodima i građanima na prvom mjestu'', smatra Krišto.

Predsjedateljica Zastupničkog doma PS BiH i zamjenica predsjednika HDZ-a BiH osvrnula se i na najave da bi državna vlast u BiH trebala biti formirana u rujnu.

''Obzirom da razne informacije kruže ono što što mogu reći iz političkih razgovora i razgovora unutar institucija BiH jeste da činimo sve da dođe do nekakvog dogovora. Određeni razgovori su obavljeni, a obavljen je i niz neformalnih sastanaka. Mi znamo da su na potezu Predsjedništvo BiH. SDA kroz sve ove razgovore u kojima je dio vlasti, kada gledamo dio koji se odnosi na formiranje vlasti, kao što je Kolegij odnosno zakonodavna vlast nisu bili zainteresirani za formiranje izvršne vlasti. Mnogi su spekulirali da je to povezano sa ovim ili onim'', kaže Krišto.

To joj, kako kaže, iskreno kao zastupniku nije jasno, jer ne vidi niti jedan opravdan razlog niti za ovakve niti za onakve spekulacije.

Prije sutra nego prekosutra

''Osobno mislim ako se radi o bilo čemu, to povezuje s devetim mjesecom ili održanjem Kongresa mislim da to nije dobro prije svega za sve one, pogotovo za onoga tko ima i najveću odgovornost kada je u pitanju demokratski kapacitet. Dao Bog da bude i tada, u devetom mjesecu. Ali, što se tiče nas mi trebamo učiniti sve da se to dogodi prije sutra nego prekosutra'', poručila je Krišto.

Govorila je i o predstojećim godišnjim odmorima zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH za koju u javnosti se smatra da ih izabrani dužnosnici nisu zaslužili s obzirom kako od decembra prošle godine nisu održali niti jednu sjednicu u punom kapacitetu.

''Kako niste vi, tako nisam ni ja netko tko odlučuje. Svaki zastupnik i svaki uposlenik ima pravo na svoj godišnji odmor. To je pravo koje je definirano zakonom, kao i neka druga prava. Prema tome mi kao Kolegij smo na posljednjoj sjednici razmatrali jer smo u obvezi donijeti zastupnicima rješenja dok se ne formira Administrativno povjerenstvo koje umjesto Kolegija inače donosi propise. Sada kada ih nema, Administrativnog povjerenstva, Poslovnikom je propisano da su to onda obveze i nadležnosti Kolegija. Obratili smo se klubovima da nam se jave ukoliko žele jer mi moramo donijeti za prvih šest mjeseci rješenje bez obzira je li netko koristio ili nije koristio godišnji odmor. To zato što temeljem toga o korištenju godišnjih odmora zastupnicima se uskraćuju neka druga prava kada su na godišnjem odmoru'', navodi Krišto.

To rješenje, ističe, se mora odnositi na punih 10 dana, a ostalo je prema pravu zastupnika.

''Kolegij je odlučio napraviti preporuku, a to se svake godine tako radi, da se to koristi u nekom vremenu, ako se zastupnik ne odredi da ćemo mi ta rješenje donijeti u tom periodu. To je znači preporuka. To ne znači da je kolektivni godišnji odmor, to ne znači da se ne mora raditi, to ne znači da ako se stvore pretpostavke ne mogu sazvati sjednice'', poručila je Krišto.

Kopirati
Drag cursor here to close