Nelson

Korupcija najveći problem: Amerika traži da građani u BiH počnu zahtijevati odgovornost  

U Washingtonu svi duboko vjeruju u potencijale BiH, zajedničke vrijednosti, u to kako je budućnost BiH u okviru euroatlantske zajednice.
Vijesti / Politika | 28. 06. 2021. u 08:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''BiH ima potencijal. Ono što je potrebno za ostvarenje toga politička je volja unutar zemlje. Kada su u pitanju konkretna očekivanja koja je iznio predsjednik Joe Biden, on se osvrnuo na borbu protiv korupcije. Rekao je kako korupcija predstavlja sigurnosnu prijetnju i za Sjedinjene Američke Države, što je prepoznato novom dopunjenom izvršnom odredbom koja se odnosi na regiju zapadnog Balkana. Dakle, očekuje se da se BiH počne boriti protiv korupcije, a i da građani počnu zahtijevati odgovornost'', rekao je u intervjuu za Večernji list američki veleposlanik u BiH Eric Nelson.

Očekivanja u Washingtonu su visoka

Rekao je kako smatra da u Washingtonu svi duboko vjeruju u potencijale BiH, zajedničke vrijednosti, u to kako je budućnost BiH u okviru euroatlantske zajednice.

''Međutim, ono što je potrebno jest da se standardi u BiH u području vladavine prava, ekonomije i sigurnosti podignu na razinu standarda euroatlantske zajednice. Reforme koje su potrebne da se ti standardi podignu i da BiH napreduje na tom putu jesu one koje moraju provoditi domaće snage i domaći lideri. Očekivanja u Washingtonu uistinu su visoka u smislu napretka u BiH'', rekao je.

Dodao je kako je siguran da bi predsjednik Joe Biden volio doći u BiH ali da će će ovisiti o tome koliko će se ovdje uspjeti postići napredak i time zaslužiti posjeta.

Nelson kaže kako je posljednjih godina stupanj postignutog napretka razočaravajući.

Potrebno je da počnu raditi

''Točno prije godinu dana HDZ BiH i SDA obvezali su se da će ispuniti dva cilja. Jedan je bilo podnošenje prijedloga Parlamentu BiH za novi Izborni zakon za Mostar. Drugi je da su se obvezali Parlamentu ponuditi prijedlog za rješavanje izbornih pitanja na razini zemlje koja bi riješila provedbu presuda kako Europskog suda za ljudska prava tako i domaćih sudova koji se odnose na tu oblast. Isto tako da će jačati integritet izbornog procesa. Kada su u pitanju izbori u Mostaru, tu su uspjeli. S jedne strane, pomogao im je donekle i rok koji im je postavio Europski sud za ljudska prava. Što se tiče izborne reforme na državnoj razini, tu još uvijek nisu uspjeli'', rekao je.

Navodi kako to međunarodnim dužnosnicima pokazuje što je moguće.

''Ono što smo vidjeli jest da je moguće da dvije strane pronađu kompromis, postignu konsenzus i daju prijedlog koji se može dostaviti Parlamentu i proći na Parlamentu. Samo jake stranke s dobrom vizijom budućnosti to mogu ostvariti. A potrebni su nam i oni stranački lideri koji će isto učiniti glede izborne reforme na državnoj razini. Potrebno je da počnu raditi s većim osjećajem hitnosti za rješavanje ovog pitanja'', rekao je američki veleposlanik.

Reforme

Naveo je kako bi volio da je radna skupina za izmjene izbornog zakona napravljena u siječnju umjesto u travnju ili svibnju i da, sada kada je uspostavljena, napokon prione na posao.

''Trenutačno je to forum za iznošenje stavova. A to treba biti forum gdje će se raspravljati o konkretnim prijedlozima, forum u kojemu mogu sudjelovati predstavnici svih političkih stranaka i u kojemu Središnje izborno povjerenstvo BiH može dati svoje stručno mišljenje'', rekao je i dodao kako je nužno da se prestane gubiti vrijeme u predizbornoj godini tako da, kada dođe vrijeme za izbore 2022., svi građani mogu jednako sudjelovati u njima i znati kako je njihov glas važan i da se broji.

Video: Obitelj Grabo - Zidovi nemaju oči

Osim izbornog zakona, Nelson je istaknuo kako su nam potrebne i reforme koje će ojačati vladavinu prava i one koje će oživjeti gospodarstvo.

''Sve je to ostvarivo ove godine. Politički lideri trebaju to ozbiljno shvatiti i realizirati proširujući način rada i nadu koju nam je ulilo postizanje sporazuma u Mostaru prošle godine'', rekao je.

Rusija i Kina

Govoreći o utjecaju drugih sila na BiH, Nelson je rekao kako je jasna razlika između ciljeva Rusije i Kine i ciljeva euroatlantskih partnera.

''Vidimo kako diljem ove regije Rusija promovira podjele. Evo, nedavno smo čuli njihovo zagovaranje za zatvaranje Ureda visokog predstavnika u BiH. Iako 5 plus 2 uvjeti, odnosno agenda, koji su ustanovljeni za prestanak međunarodne supervizije u BiH i koje je odobrilo Vijeće sigurnosti UN-a nisu ispunjeni. Ono što vidimo je da ne zagovaraju stabilniju i samoodrživiju BiH. Isto tako, Rusiji i Kini korupcija u ovoj zemlji nije problem'', rekao je.

Naveo je kako je Sjedinjenim Američkim Državama ''vrlo jasno kako korupcija podriva demokraciju i poslovanje u ovoj zemlji i pridonosi nesigurnosti koja tjera mnoge mlade talentirane ljude da odlaze iz ove zemlje''.

 

Kopirati
Drag cursor here to close