Komšić ulazi u vlast, financije preuzima SDA, a Čović vanjske poslove?
Osim pozicije predsjedatelja Vijeća ministara, namijenjene Zoranu Tegeltiji, Srbi će dobiti još tri resora, a po tri bi trebala pripasti i bošnjačkim i hrvatskim predstavnicima.

Komšić ulazi u vlast, financije preuzima SDA, a Čović vanjske poslove?

Vijesti / Politika | 13. 03. 2019. u 09:46 Bljesak.info / R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Komšić sve bliže ulasku u vlast, objavio je Glas Srpske navodeći kako će se pregovorima o formiranju vlasti Milorada Dodika, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića pridružiti i Željko Komšić.

Naime, čelnik SDA dostavio je predsjednicima SNSD-a i HDZ-a prijedlog principa budućeg djelovanja vlasti na razini zajedničkih institucija.

''Ovaj draft dokumenta je na razmatranju, a o njemu bi se lideri trebali izjasniti vjerojatno krajem ovog tjedna na pregovorima kojima će se, najvjerojatnije, pridružiti i Demokratska fronta - odnosno Željko Komšić'', piše Glas Srpske.

S druge strane, Alternativna televizija, pozivajući se izvore bliske HDZ-u, objavila je kako bi Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Ministarstvo komunikacija i prometa, Ministarstvo civilnih poslova, ili Ministarstvo pravde BiH mogli pripasti strankama iz Republike Srpske, dok Ministarstvo financija, definitivno, pripada Bošnjacima.

Osim pozicije predsjedatelja Vijeća ministara, namijenjene Zoranu Tegeltiji, Srbi će dobiti još tri resora, a po tri bi trebala pripasti i bošnjačkim i hrvatskim predstavnicima.

Staša Košarac je za ATV rekao kako će prijedlog principa analizirati, a nakon toga sačiniti zajedničku izjavu. Ne radi se, kaže Košarac, o koaliciji, nego o bazičnom političkom dogovoru.

''Naravno, imamo neke vrste naših političkih interesa. O tome se razgovaralo vrlo kratko. Očekujemo da ćemo u drugom dijelu razgovora kada se definira prije svega sadržaj i izvrši analiza izjave, da će se onda o tome razgovarati'', kazao je Staša Košarac, član Predsjedništva SNSD-a.

ATV je objavila i kako se nagađa da bi Bošnjaci rado zadržali civilne poslove, i Adila Osmanovića na ministarskoj poziciji te da bi Hrvati voljeli da se vide u Ministarstvu vanjskih poslova, a priča se da je za tu poziciju zainteresiran lider HDZ-a Dragan Čović.

U SDA ne potvrđuju da je dokument poslat, ali kažu da će novi sastanak biti održan uskoro.

''Papir se usuglašava, sastanak će biti održan poslije povratka sa službenog puta koji imaju članovi Predsjedništva BiH'', rekao je Denis Zvizdić, potpredsjednik SDA i još uvijek prvi čovjek Vijeća ministara.

Istodobno, potpredsjednika Republike Srpske i član Predsjedništva SDA Ramiz Salkić rekao je za N1 kako je za SDA jako važno da Demokratska fronta uđe u vlast.

Kopirati
Drag cursor here to close