Posjedi

Komšić: Pokrenut ćemo žalbu na zakone o imovini u RS

Hrvati i Bošnjaci u Vijeću naroda RS, nedavno su uložili veto na Zakon o uzurpacijama i dobrovoljačkim kompetencijama, koji je usvojen prije nekoliko mjeseci u Narodnoj skupštini.
Vijesti / Politika | 18. 12. 2019. u 16:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Pokrenut ćemo žalbu čim sakupimo potrebne podatke! Zakon još nije usvojen jer je tekst zakona osporen na Vijeću naroda RS od strane klubova Hrvata i Bošnjaka", rekao je Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH za N1 govoreći o Zakonu o uzurpacijama i dobrovoljačkim kompetencijama.

Podsjećamo, banjalučki biskup Franjo Komarica izjavio je da Institucije Republike Srpske već godinama stihijski pokušavaju oduzimati imovinu, koja je u posjedu građana u ovom entitetu bila desetljećima.

Riječ je o nizu zakonskih rješenja, koja vlasnike nekretnina stavljaju u izuzetno nepovoljan položaj. Stoga proces uknjižavanja njihove imovine na RS ide veoma jednostavno i neprimjetno. Bošnjaci i Hrvati u Vijeću naroda pokušavaju spriječiti i posljednje u nizu takvih rješenja - Zakon o uzurpacijama i dobrovoljačkim kompetencijama.

"Ukoliko bude usvojen u predloženom tekstu predsjedavajući Predsjedništva BiH će podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti predmetnog zakona pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine, budući da je sukladno članku II.3. k) Ustava Bosne i Hercegovine svim osobama (fizičkim i pravnim) zajamčeno uživanje prava na imovinu", poručio je Komšić.

Hrvati i Bošnjaci u Vijeću naroda RS, nedavno su uložili veto na Zakon o uzurpacijama i dobrovoljačkim kompetencijama, koji je usvojen prije nekoliko mjeseci u Narodnoj skupštini. Taj zakon podrazumijeva vraćanje zemljišta, koja su nakon Prvog svjetskog rata data istaknutim pojedincima na korištenje. Također njihovo konačno upisivanje na entitet.

Zakon o uzurpacijama i dobrovoljačkim kompetencijama podržalo je 48 poslanika u Skupštini Republike Srpske.

Kopirati
Drag cursor here to close