Nepravda

Puljić: Donosi se zakon kojim se želi ozakoniti otimačina

Poglavar Katoličke crkve u Bosni i Hercegovini je podsjetio kako je poštivanje privatne imovine jedan od temelja demokracije.
Vijesti / Flash | 13. 12. 2019. u 21:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 ''Kakva je to država koja donosi zakon da se nepravda ozakonjuje'', kazao je nadbiskup Vrhbosanski kardinal Vinko Puljić za N1 komentarajući, kako je kazao, legalizirano otimanje zemlje u Republici Srpskoj.

Naime, kroz primjenu Zakona o premjeru i katastru iz 2012. godine uzurpirano je zemljište Katoličke crkve u Katastarskoj općini Mahovljani i službeno je uknjiženo na ovaj entitet.

Navedenim zakonom dovedana je u pitanje privatna imovina Katoličke crkve, ali i imovina Hrvata i Bošnjaka u Republici Srpskoj. Kardinal Puljić pozvao je na vlasti i međunarodnu zajednicu da regira da se ovaj proces zaustavi.

"Imam informaciju da je pojedina naša imovina prepisana na četvrtom, petom i kada sam tražio da nama se da rješenje kažu 'tužite'. Nemam sredstava da se godinama sudski gonim. Na žalost, sad se donosi zakon kojim se htjelo ozakoniti otimačina", kazao je kardinal i dodao:

"Treba u prvom redu reagovati ured visokog predstavnika koji je blokirao povrat imovine. Drugo, kakva je to država koja donosi zakon da se nepravda ozakonjuje. Jesmo li ljude potjerali, sad želimo i njihovu imovinu oteti. Ne radi se samo o Katoličkoj crkvi niti o vjerskim zajednicama nego o svim ljudima koji žive i imaju svoju imovinu.''

Poglavar Katoličke crkve u Bosni i Hercegovini je podsjetio kako je poštivanje privatne imovine jedan od temelja demokracije.

"U demokraciji je, barem u temeljima zakona, poštivanje privatne imovine. I zato smatram da je veoma čudno da ne reagiraju svjetski moćnici na takav perfidan način otimačine", naglasio je kardinal Vinko Puljić.

Kopirati
Drag cursor here to close