Komšić: pogrešno se tumači 'presuda Ljubić'
Tvrdnje kako iz presude proistječe da je konstitutivnost naroda iznad svih drugih načela u BiH, na čemu inzistiraju iz HDZ-a, su netočne

Komšić: pogrešno se tumači 'presuda Ljubić'

Vijesti / Politika | 14. 12. 2018. u 07:55 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / BiH i Hrvatska - zastave

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić ustvrdio je u četvrtak kako se u polemikama o izmjenama izbornih pravila u njegovoj zemlji zapravo pogrešno tumači presuda Ustavnog suda BiH u slučaju "Ljubić".

U intervjuu koji je u četvrtak emitirao javni servis BHT 1 Komšić je kazao kako je važno shvatiti da Ustavni sud BiH ne može tumačiti jasne odredbe ustava nego je on u presudi po žalbi Bože Ljubića samo utvrdio kako je državni izborni zakon u određenim člancima u koliziji s ustavom Federacije BiH.

Riječ je o odredbi iz izbornog zakona koju je Ustavni sud stavio izvan snage a glasila je kako se iz svake županije bira barem po jedan zastupnik iz reda svakog konstitutivnog naroda u Dom naroda Federacije BiH.

U interpretacijama o tome što ta presuda znači propustilo se opaziti kako je ustav Federacije BiH propisao da se takav zastupnik delegira ukoliko je neposredno izabran u županijsku skupštinu i to je, tvrdi Komšić, sve na što se sudski pravorijek odnosi.

Tvrdnje kako iz presude proistječe da je konstitutivnost naroda iznad svih drugih načela u BiH, na čemu inzistiraju iz HDZ-a, su netočne, a takvo načelo nije nigdje spomenuto u ustavu, Komšićevo je tumačenje.

Odlučno je opovrgnuo kako presuda u slučaju "Ljubić" može imati bilo kakve veze s načinom biranja članova Predsjedništva BiH pa tako ne može biti ni temelj nijekanja njegova izbornog legitimiteta, prenosi Hina.

Na pitanje kako će u sadašnjoj situaciji štititi hrvatske nacionalne interese kada je izvjesno da ne može očekivati da će hrvatski zastupnici u federalnom Domu naroda s njim surađivati, Komšić je odgovorio kako će reagirati svaki put kada ocijeni da su ti interesi ugroženi.

"Ako mislim da je nešto štetno po hrvatski nacionalni interes, a to ne podrži klub Hrvata (u federalnom Domu naroda), onda oni imaju problem kako to objasniti", kazao je Komšić.

Poručio je kako se ne želi iscrpljivati u svađama s bilo kim i da svoj mandat u Predsjedništvu BiH kani koristiti samo kako bi radio korisne stvari koje su u skladu sa zakonom.

Iznio je i svoje viđenje stanja u regiji odnosno prijetnji kojima je izložena. Tvrdi kako opasnost u kontinuitetu predstavljaju tri velikodržavna projekta - velikoalbanski, velikosrpski i velikohrvatski.

"Oni su nekad slabiji, nekada jači no oni su tu i ne treba se praviti lud. Te priče nisu završene i ovisi o tome tko je na vlasti, no riječ je o političkom i društvenom procesu u regiji Balkana", zaključio je Komšić.

Kopirati
Drag cursor here to close