Komšić odgovara HDZ-u

'Daytonski sporazum nalaže odbacivanje principa konstitutivnosti'

Kako se navodi u priopćenju DF-a, Komšić je komentirajući brojne kritike "koje stižu iz tabora HDZ-a" podsjetio na to da je Europska konvencija o ljudskim pravima i temeljnim slobodama dio Aneksa 6 Daytonskog sporazuma.

Vijesti / Politika | 29. 08. 2018. u 12:51 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Daytonski sporazum nalaže odbacivanje principa konstitutivnosti, za kojeg je Europski sud za ljudska prava kazao da nije u skladu sa europskim pravnim poretkom, odnosno principa koji je nametnut uslijed činjenja genocida i etničkog čišćenja, što također stoji u presudama Europskog suda za ljudska prava, kazao je danas predsjednik Demokratske fronte (DF) Željko Komšić. 

Kako se navodi u priopćenju DF-a, Komšić je komentirajući brojne kritike "koje stižu iz tabora HDZ-a" zbog inicijative o odbacivanju konstitutivnosti i prihvaćanju europskog građanskog pravnog poretka u Bosni i Hercegovini podsjetio na to da je Europska konvencija o ljudskim pravima i temeljnim slobodama dio Aneksa 6 Daytonskog sporazuma.
 

''To znači da je nepoštivanje četiri presude Europskog suda iz Strasbourga zapravo direktno kršenje Daytonskog sporazuma i da pravno neutemeljeno takozvano legitimno političko predstavljanje naroda direktno krši Aneks 6 Daytonskog sporazuma. Sistemska diskriminacija koja potiče iz tzv.konstitutivnih naroda je isto direktno kršenje Aneksa 6, dok je upravo tim aneksom u BiH utvrđen građanski koncept, jer se u njemu, naglašavam, govori o zaštiti ljudskih prava na individualnom nivou a ne zaštiti kolektivnih prava'', dodao je Komšić.

 

Ističe da svi oni koji tvrde da je provođenje presuda Europskog suda za ljudska prava, udar na ustavni poredak, svjesno griješe i obmanjuju, jer upravo je, kaže Komšić, suprotno od toga. 

''Neprovođenje presuda Europskog suda za ljudska prava, pa i u kontekstu odbacivanja principa konstitutivnosti, kako je to naložio i spomenuti sud, jeste napad na Daytonski sporazum i nepoštivanje Ustava, kazao je Komšić'', navodi se u priopćenju DF-a.


Kopirati
Drag cursor here to close