U duetu s Jovanovićem

Komšić pisao Crnogorcima

''Poslije donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, Srpska pravoslavna crkva postaje neskriveni politički činilac i preuzima službeno ulogu opozicije u ovoj zemlji, čime zloupotrebljava svoju ulogu i položaj u društvu'', stoji u pismu.
Vijesti / Politika | 29. 08. 2020. u 18:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Parlamentarni izbori u Crnoj Gori, koji će biti održani u nedjelju 30. kolovoza, događaju se u atmosferi i ambijentu koji mogu ugroziti suverenitet ove države'', smatraju član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić te lider Liberalno demokratske partije u Srbiji Čedomir Jovanović.

Krugovi u Beogradu i Moskvi

Kako su naveli u zajedničkom priopćenju, kontinuirani napadi na Crnu Goru traju od njenog izbora da postane nezavisna i slobodna zemlja 2006. godine, što predstavlja put koji nacionalistički i ekstremni krugovi u Beogradu i Moskvi ne mogu mirno prihvatiti.

Smatraju da su odluka Crne Gore da postane članica NATO saveza i njena želja, ali i rad na tome, da bude prva sljedeća članica Europske unije, postali opasnost za paralelne službe sigurnosti, zločinačka udruženja i kriminalne strukture u njenom okruženju, koja koriste svaku priliku da onemoguće njen napredak i stabilnost.''Poslije donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, Srpska pravoslavna crkva postaje neskriveni politički činilac i preuzima službeno ulogu opozicije u ovoj zemlji, čime zloupotrebljava svoju ulogu i položaj u društvu'', stava su Komšić i Jovanović.

Dodaju da je nesporni princip sekularnosti, to jest odvojenost države i crkve, prestao važiti kada je svećenstvo SPC pristalo da bude ključna politička snaga višemjesečnom rušenju temelja crnogorske države - ideje o europskoj Crnoj Gori.

Izvanredno stanje

Kako su istaknuli, navodna briga za vlastitu imovinu i status je preslab alibi kojim se ne može sakriti namjera da se reafirmiraju politički ciljevi zločinačke politike koja nas je sve dovela na rub propasti devedesetih.

''Od tada u Crnoj Gori traje izvanredno stanje koje ovih dana dostiže vrhunac pred parlamentarne izbore, u kojima su vladike zamijenile opozicione lidere, a politički život pretvoren u prostor gdje se kunu i proklinju svi koji drugačije misle, bez obzira na posljedice takvog djelovanja'', naveli su.

Također, umjesto jasnog ograđivanja od ovakvih poteza, osuda tih poteza i stava da se ne miješaju u izbore u drugoj zemlji, postupcima, kažu, moguće je postati sudionik retrogradnih snaga u Srbiji u djelovanju protiv svog susjeda.

Za njih je neprihvatljivo ponašanje pojedinaca iz vlasti, nositeljaa najvažnijih državnih i stranačkih dužnosti u Beogradu i Banja Luci, te predstavnika opozicije, ali i najviših vlasti Srpske pravoslavne crkve, gotovo svih medija u Srbiji, njihovih financijera, grupa i udruženja koja, po tko zna koji put hoće da vrate cjelokupna društva u vrijeme devedesetih, vršeći neprekidne napade na crnogorski suverenitet, sve pod plaštom navodne zabrinutosti za ugrožene Srbe u drugoj državi.

Vraćanje regije u devedesete

Zato smatraju da je potrebno ''jasno i glasno suprotstaviti se djelovanju onih snaga koje su već jednom proizvele ratove na Balkanu jer je jasno da danas njihov cilj nije samo rušenje Crne Gore, već i Srbije, Bosne i Hercegovine kao i mira u čitavoj regiji''.

''Vraćanje regije u političku katastrofu devedesetih djelo je paravojnih struktura i snaga unutar sistema, predstavnika tih politika, koji preživljavaju i opstaju decenijama na našim prostorima'', navode Komšić i Jovanović.

Podsjećaju da Crna Gora nije pokrajina u sastavu Srbije, odabrala je svoj put u skladu s vlastitim interesima i uvjerenjima, i kao takva zaslužuje poštovanje i ugled kod građana, bez obzira na vjerski i nacionalnu pripadnost.

Izbore organizira u skladu s propisima i zakonima koji su važeći na njenoj teritoriji, ima prava da bira vlast koju želi, a svaki politički subjekt koji djeluje na prostoru Crne Gore je slobodan da izrazi svoj stav kroz kandidaturu i bude biran od građana.

Zrelost Crne Gore

Kao pojedinci koji su zainteresirani za budućnost regije u kojem žive i rade, osudili su svaki pokušaj destabilizacije Crne Gore koji dolazi s već dobro poznatih adresa i odredišta i podržali Crnu Goru na njenom putu u Europsku uniju, njeno članstvo u NATO savezu, kao i njenu želju da na miran i dostojanstven način sudjeluje u rješavanju zaostalih sporova u regionu.

''Zrelost koju je Crna Gora pokazala u posljednjih više od dva desetljeća, putokaz su koji treba da slijede ostale države i društva i zbog toga naša podrška ide nastavku ovakve politike, ne miješajući se u suvereno pravo biranja crnogorskih državljana'', naveli su.

  / Bljesak.info

Apel koji su uputili treba tumačiti, kažu, u pravcu njihove zabrinutosti pred nedjeljne izbore, u kojima već toliko puta poražene strukture očito traže prostor za nasilno djelovanje i otvaraju mogućnost jačeg stranog uplitanja u stvari nezavisne Crne Gore.

Slobodno birajte

''To ne možemo ni na koji način prihvatiti, i naše želje i stremljenja su da izbori 30. kolovoza budu prilika da svako, u skladu sa svojim uvjerenjima i političkim ambicijama bude slobodan da bira i bude biran, a da svi sudionici u političkom životu i susjedi i partneri Crne Gore prihvate rezultate tih izbora'', dodali su.

Građanima Crne Gore poslali su podršku i poticaj da istraju u svojoj namjeri da međusobne odnose uređuju na način za koji oni smatraju da je svrsishodan i da izdrže sve pritiske onih koji su već toliko puta bezuspješno pokušali da je ugroze.

''Slobodno birajte usprkos svim pritiscima neprijatelja vaše slobode i nezavisnosti. Svojim glasovima još jednom pobijedite iste one koje pobjeđujete oduvijek braneći tako mir u Crnoj Gori i regionu'', napisali su Komšić i Jovanović.

Kopirati
Drag cursor here to close