Govorancija

Komšić obećao zastupati interese naroda iz kojeg potiče

Izjavio je da mu je velika čast i velika obveza ponovno zastupati interese građana BiH i naroda iz kojeg potiče. Obećao je da će svo svoje znanje i trud uložiti u ono na šta se zakletvom obavezao - da neće iznevjeriti ukazano povjerenje.
Vijesti / Politika | 20. 11. 2018. u 15:46 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Antifašizam je jedna od najvećih civilizacijskih i europskih vrijednosti, a ideja antifašizma je, u suštini, protkana vizijom i neophodnošću jednakosti i zajedništva. Duboko vjerujem da samo zajedno možemo našu zemlju uvesti u sretnije vrijeme i bolje okruženje, a za to je potrebna, prvenstveno, odgovornost prema državi kao zajednici i ljudima koji u njoj žive. Nema odgovornosti prema državi ako se toleriraju kriminal, korupcija, nepravda, segregacija i opća nesigurnost građana jer svi znamo da iz toga proističu i siromaštvo, nezaposlenost, nezadovoljstvo, u krajnjem - beznađe svake vrste koje naše ljude tjera iz naše domovine'', novoizabrani član Predsjedništva  Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić, nakon što je položio zakletvu na novoj dužnosti.

Prioriteti

Izjavio je da mu je velika čast i velika obveza ponovno zastupati interese građana BiH i naroda iz kojeg potiče. Obećao je da će svo svoje znanje i trud uložiti u ono na šta se zakletvom obavezao - da neće iznevjeriti ukazano  povjerenje.

Komšić je izjavio da će biti predsjednik svih građana Bosne i Hercegovine, kao i da će afirmirati sve vrijednosti demokratskog društva i civilizacijske tekovine.

U vrhu njegovih prioriteta na novoj dužnosti, kazao je, bit će vladavina prava, afirmacija ustavnosti, zakonitosti i pravde kao opće kategorije, demokratskih i civilizacijskih tekovina.

''Bez borbe protiv svih oblika diskriminacije, nema nam ni slobode, a slobode ne može biti sve dok postoji, čak samo i jedan građanin BiH, kojem je uskraćeno osnovno ljudsko pravo i pravo da živi u demokratskom društvu. Građani BiH trebaju znati da ću kao član Predsjedništva BiH biti pobornik svake vrste ravnopravnosti - nacionalne, vjerske, rodne, socijalne; jednostavno - svake ravnopravnosti'', naglasio je Komšić.

Antifašizam

On je nakon inauguracije posebno naglasio da je Bosna i Hercegovina država utemeljena na principima antifašizma i da predstojeće vrijeme iziskuje da Evropi i svijetu ''pokažemo i dokažemo da smo društvo koje u svojoj suštini baštini civilizacijske i europske vrijednosti, od kojih je jedna – antifašizam''.

''Država Bosna i Hercegovina'', naveo je, ''u bliskoj prošlosti je snagom njenih građana nadjačala sve negativne okolnosti u kojima se našla, a njena budućnost je u članstvu u NATO savezu i Europskoj uniji, što je ujedno jamac sigurnosti i prosperiteta države i građana''.

''NATO put BiH je danas tamo gdje je bio kada sam posljednji put, prije četiri godine, u istom svojstvu bio u zgradi Predsjedništva BiH. Sada je došlo vrijeme da to promijenimo i ja to neću propustiti. Neću propustiti priliku koja se može ukazati da to, kroz aktiviranje Akcijskog plana za članstvo u NATO savezu, promijenimo, kao ni priliku da u suradnji s institucijama Europske unije, Ujedinjenim nacijama, prijateljskim državama, aktivno zagovaramo politike i procese koji BiH, vodeći se demokratskim i civilizacijskim vrijednostima, vuku ili guraju - kako god to da gledamo - samo i isključivo naprijed. Bosna i Hercegovina bi u sljedeće četiri godine trebala prestati da bude objektom, a da postane subjektom međunarodnih i regionalnih odnosa'', naglasio je Komšić i dodao da će se u tom smislu, on dodatno založiti za bolju suradnju s  Hrvatskom, Crnom Gorom, Srbijom, kao i s Makedonijom i Slovenijom.

Zagovarati promjenu Mehanizma koordinacije

Pred njim je rad, zaključio je, na ispunjavanju planiranih aktivnosti i inicijativa koje je predstavio u predsjedničkoj viziji napretka, a prioriteti su tu jačanje ekonomske pozicije BiH, novi pristup diplomaciji i vanjskoj politici, borba protiv stranih utjecaja na izborni proces i sprečavanje rasta nasilnih grupa u zemlji.       

''Aktivno ću zagovarati promjenu Mehanizma koordinacije, ali i snažno se zalagati za provođenje presuda Europskog suda za ljudska prava i jednaku vrijednost glasa svih građana BiH, što sada nije slučaj'', naveo je Komšić.

Na kraju obraćanja, Komšić je podsjetio da se na današnji dan obilježava Međunarodni dan djeteta jer je 20. studenog 1989. godine, u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda usvojena Konvencija o pravima  djeteta, koju je prihvatila i Bosna i Hercegovina.

''Neka nam misao vodilja bude i to kakvu zemlju ostavljamo njima, našoj djeci, našoj budućnosti. Učinimo da odrastaju u sigurnom okruženju, bez rata, oskudice, bolesti'', zaključio je  Komšić.

Kopirati
Drag cursor here to close