Natječaji

Koja su pravila za zapošljavanje u MUP-u HNŽ-a

Bevanda je rekao kako u MUP-u Hercegovačko-neretvanske županije postoje nepisana pravila kojih se u toj instituciji drže.
Vijesti / Politika | 12. 07. 2021. u 13:24

Tekst članka se nastavlja ispod banera

'Ne znam koliko se može ispoštovati ta nacionalna struktura", rekao je za agenciju Srna ministar unutarnjih poslova HNŽ-a Slađan Bevanda nakon što je natječajem Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije koji je okončan u prošlog tjedna na radna mjesta u administraciji primljeno je 26 osoba, ali među njima nijedan Srbin.

"Točno je da nije primljen nijedan Srbin. Vi znate da se natječaj raspisuje za mjesto gdje netko nedostaje. Ako je nedostajao Hrvat primi se Hrvat, ako je nedostajao Srbin primi se Srbin, ako je nedostajao Bošnjak primi se Bošnjak. Ni na jedno srpsko mjesto nije primljen netko drugi", potvrdio je Bevanda.

Upitan je li po toj logici, ako nakon rata, nije zaposlen niti jedan Srbin u administraciji u MUP-u, Srbin više nikada neće imati šansu da se tu zaposli ili treba čekati da jedan zaposleni Srbin ode u mirovinu da bi se zaposlio drugi, Bevanda je rekao kako to ne treba njega pitati.

"To su nepisana pravila koja su ovdje uvriježena 25 godina. Ako Hrvatica ode u mirovinu zamijeni je Hrvatica, ako Bošnjakinja ode zamijeni je Bošnjakinja. Tako je u cijeloj županiji. MUP je specifičan, jer je nastao spajanjem MUP-a Herceg-Bosne u MUP-a RBiH nakon rata u posebnim okolnostima. Tako je postavljeno i to traje do danas. Tko sam ja da to mijenjam", rekao je Bevanda.

Odgovarajući na pitanje zna li da zakonska pravila propisuju da pri zapošljavanju treba ispoštovati nacionalnu zastupljenost stanovništva, i to čak prema popisu iz 1991. godine, Bevanda je rekao kako u MUP-u Hercegovačko-neretvanske županije postoje nepisana pravila kojih se u toj instituciji drže.

"Ne znam koliko se može ispoštovati ta nacionalna struktura", objasnio je Bevanda, napominjući kako je netko prije 25 godina postavio ovakav način zapošljavanja.

Natječaj je, piše Srna, bio raspisan za različita radna mjesta u administraciji od Neuma do Konjica.

Kopirati
Drag cursor here to close