Naše je da provjerimo

Tužiteljstvo u Mostaru provjerilo prijavu o plaći: Ministar nije kršio zakon

Kako nam je rečeno, sama prava prijavljenog ministra definirana su Zakonom o pravima izabranih dužnosnika i nositelja izvršnih funkcija u institucijama vlasti HNŽ-a…
Vijesti / Politika | 28. 06. 2021. u 16:03 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Navodi anonimne prijave protiv ministra unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije Slađana Bevande nisu točni, potvrđeno je za Bljesak.info iz Tužiteljstva HNŽ-a.

Naime, protiv Bevande je prije nekoliko mjeseci podignuta prijava zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela „Zloupotreba položaja ili ovlasti” iz čl. 383. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine i kaznenog djela „Prijevara u službi“ iz čl. 385. istog Zakona. U prijavi se aludiralo da je ministar Bevanda nezakonito primao plaću i kao ministar i kao djelatnik MUP-a.

''U ovom konkretnom predmetu Tužiteljstvo je izvelo jasan zaključak, a na osnovu svih provedenih predistražnih radnji i obavljenih provjera, te stanja cjelokupnog spisa, da navodi iz anonimne kaznene prijave nisu točni, te da prijavljeni nije počinio predmetna kaznena djela, odnosno da se nisu ostvarila bitna obilježja predmetnih kaznenih djela'', navedeno je iz županijskog tužiteljstva za Bljesak.info.

Kako nam je rečeno, sama prava prijavljenog ministra definirana su Zakonom o pravima izabranih dužnosnika i nositelja izvršnih funkcija u institucijama vlasti HNŽ-a, kojim je utvrđen koeficijent za plaću, te Uredbom o visini položajnog dodatka nositelja izvršnih funkcija u institucijama vlasti HNŽ-a, kojom je ministrima u Vladi HNŽ utvrđen određeni postotak na plaću, a što je i navedeno u platnim listama Ministarstva financija HNŽ koje vrši obračun plaće.

''Također je utvrđeno i da su prekovremeni rad, rad u blagdane, noćni rad ili rad u dane tjednog odmora obračunati i isplaćivani sukladno donesenim aktima Vlade HNŽ. Dakle, uzimajući u obzir sve dokaze do kojih se došlo u fazi ispitivanja prijave i iz stanja cjelokupnog spisa proizlazi da ne postoje osnovi sumnje da je prijavljeni ministar unutarnjih poslova HNŽ-a Slađan Bevanda počinio predmetna kaznena djela, a ni neko drugo kazneno djelo na koje ovo Tužiteljstvo pazi po službenoj dužnosti, stoga je Tužiteljstvo odlučilo da se u ovom predmetu neće poduzimati dalje istražne radnje prema prijavljenom ministru MUP-a HNŽ'', navodi se u odgovoru na upit portala Bljesak.info iz županijskog Tužiteljstva.

Podsjećamo, ministar je burno reagirao na objavu da prijava postoji, ali smo tada, kao što to smatramo i sada, objavili da javnost ima pravo znati te da ministar, zbog svoje uloge u društvu, treba biti spreman na provjeru i javnosti i institucija.

Budući da ni tada nismo tvrdili da je kriv, nego samo da postoji prijava, ponavljano iz reakcije na ministrovo reagiranje: ''Nitko nije kriv, jasno je, dok mu se ne dokaže da je kriv. Isto bi trebalo smatrati i ministar kad su u pitanju mediji koji nisu krivi što izvještavaju punitelje proračuna o tome da netko sumnja da se taj proračun oštećuje''.

Kopirati
Drag cursor here to close