Zeljko tvrdi

Koalicija za Mostar se odrekla Guzina?

Iako smo za potrebe ovoga teksta više puta kontaktirali ljude iz Koalicije za Mostar, nitko na pozive i ostavljene poruke nije odgovarao.
Vijesti / Politika | 28. 01. 2021. u 15:09 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koalicija za Mostar zauzima rezervnu poziciju i možda su se već odrekli kandidata za gradonačelnika Zlatka Guzina, kaže za Bljesak.info čelnik mostarskog Gradskog odbora HZD-a BiH Slaven Zeljko.

''Vidite što rade i oko priračuna Grada Mostara da su to nekakva i dodvoravanja i ostavljanja otvorenih vrata jer im je poruka BH bloka bila jasna da neće doći na onaj sastanak. Sad pokušavaju naći prostor kako da se dodvore vijećnicima odnosno stranama bh bloka i u tome vidim rezervnu poziciju i možda su se već odrekli Guzina'', rekao je Zeljko.

Bez odgovora

Iako smo za potrebe ovoga teksta više puta kontaktirali ljude iz Koalicije za Mostar, nitko na pozive i ostavljene poruke nije odgovarao. No, podsjećamo na izjavu SDA-ovog dužnosnika Šerifa Špage koji kaže kako imaju sigurnih 11 ruku za svojeg kandidata.

Dodao je kako su ''spremni podržati svakog kandidata iz probosansko-hercegovačkog bloka koji uđe u drugi krug glasovanja''. Pri tome vjerojatno misli na kandidata BH bloka za gradonačelničku poziciju koji uporno obija sve pozive za koaliranje u novom Gradskom vijeću.

Nakon toga Koalicija za Mostar je u priopćenju za javnost pozvala sve aktere u Mostaru da se uozbilje.

''Naš poziv za razgovore BH Bloku ostaje i dalje otvoren, ali bez ikakvih uvjetovanja. Cilj nam je postići dogovor sa BH Blokom, zajedničku koaliciju u GV Mostara, ali smo spremni i za razgovore sa svim drugim političkim subjektima koji će činiti Gradsko vijeće Grada Mostara'', naveli su u priopćenju.

Srednji put

Irma Baralija, nositeljica liste BH bloka za Bljesak.info kaže kako će uskoro predstaviti dokument u kojem će biti pregled svih prioriteta rada gradonačelnika.

''U dokumentu ćemo predstaviti prioritete u sljedećem razdoblju kao i viziju Mostara, svi oni koji ocijene da im je to prihvatljivo nadam se da će glasati za nas, neovisno iz koje stranke dolaze. U Mostaru je važno tražiti srednji put i kompromisna rješenja, smatramo da smo to mi'', rekla je Baralija za Bljesak.

No, BH blok je nekoliko puta govorio kako ne želi pod okrilje SDA-ove koalicije a odbijenica je stigla i preko istupa vijećnice Boške Ćavar koja je rekla kako ''zagrljaj sa SDA nije napredak za građansku BiH''.

O budućim potezima pregovori se, čini se, već događaju.

Tako Zeljko navodi kako su u HDZ-u BiH razgovarali ''skoro sa svim relevantnim političkim subjektima''.

Odgovorna većina

''Očekujemo širu podršku, ali nisam siguran da će doći do toga. Vjerujem da će vijećnici u Gradskom vijeću shvatiti važnost trenutka i jednostavni prihvatiti izborni rezultat. Najveći broj pojedinačnih glasova, najveći broj mandata i najveći broj osobnih preferencija koje ima Mario Kordić i njegove profesionalne kompetencije čine ga kandidatom za gradonačelnika'', kaže Zeljko i dodaje kako je pitanje hoće li biti ''neke odgovorne većine pa da kažu da prihvaćaju izbornu volju građana Mostara i da se prestane s izbornim nadmudrivanjima jer ne vode nigdje''.

Zeljko kaže kako imamo zacementirane stavove Koalicije za Mostar i s druge strane prilično čvrste stavove Bh bloka. Rekao je i kako nisu razgovarali sa SDA o podršci niti je istinita priča koju, kako kaže, pojedinci iznose o unaprijed dogovorenim raspodjelama u Mostaru.

Kaže kako se ne vode službeni pregovori sa SDA.

''Službeno ne, ali nekakav nastavak mostarskog sporazuma jer smo to u obavezi i jedni i drugi. Telefonski smo razgovarali i to je nekakav nastavak stalne komunikacije. Ne samo s njima. To su konzultacije. Komuniciramo. Nisu nikakvi pregovori, nikakvi planovi, programi niti bilo što drugo nego čisto razgovor'', rekao je.

Istina o dogovoru SDA i HDZ-a

Naveo je kako nema istine da su sve stvari sve samo paravan i da su SDA i HDZ već dogovorili stvari u Mostaru.

''Sumnjam da ima istine u toj mjeri u kojoj neki pojedinci to tvrde. Odgovorna politika HDZ-a u Mostaru će biti u smjeru da uradimo nešto za ovaj grad, 19.000 birača je HDZ-u dalo povjerenje i dugujemo im, ako ništa drugo, da budemo korektni, transparentni i da se to ne radi na ovakav način kako pojedinci tvrde da se radi'', rekao je Zeljko.

Od službene objave rezultata u javnosti se neprestano provlači priča o gradonačelniku iako još nije kompletiran sastav Gradskog vijeća budući da se neki vijećnici mogu odreći mandata i prepustiti ga stranačkim kolegama s liste.

I visoki su se stranački dužnosnici uključili u križaljku pa tako i čelnik HDZ-a BiH i čelnik SDA, Dragan Čović i Bakir Izetbegović, kandidate svoji stranaka proglašavaju budućim gradonačelnikom.

Prva sjednica Gradskog vijeća trebala bi biti održana početkom veljače, a onda ćemo se svi uvjeriti u ozbiljnost svih onih koji su predizbornoj kampanji, uz priče o čišćenju grada, obećavali da će se vijećničkim poslom baviti ozbiljno.

Kopirati
Drag cursor here to close