Zaključivanje

SDA o svemu: Izborni zakon, virus i Guzin kao pobjednik

Iz SDA poručuju kako nikada neće pristati na izmjene Izbornog zakona BiH koje bi značile dodatne etničke podjele.
Vijesti / Politika | 23. 01. 2021. u 08:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) je na sjednici u petak usvojilo set zaključaka, uključujući i poziv svim nadležnim institucijama, a posebno Vijeću ministara, da odlučnije rješava probleme izazvane migrantskom krizom. Govorilo su o Miloradu Dodiku, Izbornom zakonu, migrantima, osudili presudu za ratne zločine te pohvalili borbu protiv virusa jer se u Federaciji manje umire nego u Srpskoj.

O migrantima

Predsjedništvo SDA tako traži od svih nadležnih institucija, posebno od Vijeća ministara BiH, da odlučnije rješava probleme prouzrokovane migrantskom krizom. Od svih političkih aktera na državnoj razini traži se da konačno donesu odluke kojima bi se teret migrantske krize rasporedio na cijelu teritoriju BiH, a ne samo na dva kantona i područja na kojima su Bošnjaci većina, , navodi se u zaključcima koji su objavljeni na stranici SDA.

Od institucija Europske unije zatraženo je da BiH pruži intenzivniju i konkretniju podršku, ne samo u humanitarnom, nego i u sigurnosnom i političkom aspektu migrantske krize, jer je očigledno da se ta kriza stvaranjem pritiska na Bošnjake želi zloupotrijebiti za druge ciljeve.

Čelnici SDA očekuju od svih policijskih i sigurnosnih agencija u BiH da bez odlaganja i odlučno poduzmu sve potrebne zakonske mjere i iskoriste sve kapacitete u uspostavljanju javnog reda i mira u migrantskim centrima i ulicama bh. gradova.

"Nasrtaji migranata na građane BiH i ugrožavanje njihovih života i imovine moraju biti efikasno spriječeni. Svi migranti koji sudjeluju u krivičnim djelima i incidentima, moraju biti najstrože procesuirani u skladu sa zakonom i deportirani iz BiH", stav je SDA.

Pohvale zbog virusa

Predsjedništvo SDA ocjenjuje da angažman Vijeća ministara u borbi protiv pandemije koronavirusa mora biti znatno intenzivniji, naročito u procesu nabavke cjepiva i donošenju brzih i efikasnih mjera koje su u nadležnosti Vijeća ministara.

Video: Izetbegović: Uvode se povjereništva u nekoliko općinskih organizacija

Ono dalje ocjenjuje da se Vlada Federacije i većina kantonalnih vlada za sada uspješno nosi sa zdravstvenim aspektom pandemije koronavirusa.

"Zahvaljujući pravovremenim mjerama i preporukama, broj zaraženih na milion stanovnika je znatno niži nego u većini razvijenih zemalja. Zabrinjava velika stopa smrtnosti, iako je i ona nešto niža u FBiH nego u RS", navode iz SDA.

Pozdrav Americi

Predsjedništvo SDA pozdravilo je najavu pojačanog angažmana SAD-a u BiH i regiji nakon izbora predsjednika Josepha Bidena, ''dokazanog prijatelja BiH''. Iz SDA Očekuju da taj angažman rezultira intenzivnijim provođenjem reformi kojima će se otkloniti blokade u funkcioniranju državnih institucija BiH, ubrzanjem euroatlantskih integracija i uspostavi vladavine prava.

“Podržavamo stavove koje su iznijeli predstavnici SAD, Velike Britanije, Njemačke i drugih zemalja na sjednici u Vijeću sigurnosti UN-a posvećenoj stanju u BiH. Suzbijanje secesionizma, sankcioniranje kršenja Daytonskog sporazuma, borba protiv negiranja genocida i glorificiranja ratnih zločinaca, poštivanje strukture Ustavnog suda i pozicije OHR-a utvrđene u Daytonu, borba protiv segregacije (dvije škole pod jednim krovom), osuda blokiranja institucija (blokada izbora sudiac u Ustavni sud FBiH) su stavovi koje bi trebali podržati svi u BiH“, navodi se u zaključcima.

14 uvjeta

Predsjedništvo SDA također poziva sve institucije BiH i sve političke aktere da u saradnji sa evropskim partnerima intenziviraju aktivnosti na ispunjavanju 14 uvjeta iz Mišljenja Europske komisije, te da to svima bude prioritet u radu.

Kada je u pitanju rad Ureda visokog predstavnika (OHR), Predsjedništvo SDA očekuje da, bez obzira na to hoće li doći do kadrovskih promjena na njegovom čelu, odlučnije i konkretnije ispunjava svoje obveze koje ima po Daytonskom mirovnom sporazumu. Izostanak reakcije i neaktivnost OHR-a i općenito međunarodne zajednice ohrabrili su, stav je SDA BiH retrogradne političke snage koje blokadom procesa i rada institucija usporavaju razvoj BiH, sprečavaju uspostavu vladavine prava i secesionističkim prijetnjama direktno ugrožavaju stabilnost BiH, ali i cijele regije. Najmanje što očekuju, kako navode, od Visokog predstavnika je da bez odlaganja nametne zakon o zabrani negiranja genocida i nagrađivanju ratnih zločinaca, te da svojim odlukama otkloni mehanizme kojima se blokira rad institucija.

O Dodiku

“SDA osuđuje svakodnevne šovinističke i ksenofobne uvrede koje predsjednik SNSD iznosi na račun Bošnjaka, kao i njegovu politiku usmjerenu protiv države BiH. Milorad Dodik, njegova politika, prijetnje i uvrede koje iznosi i prema najvišim predstavnicima međunarodne zajednice, najveća su prepreka za izgradnju korektnih političkih odnosa i postizanje kompromisa koji bi doveli do napretka u zemlji, u korist svih naroda i građana“, navodi se u zaključcima Predsjedništva SDA.

Izborni zakon

Iz SDA poručuje da nikada neće pristati na izmjene Izbornog zakona BiH koje bi značile dodatne etničke podjele.

Izmjene Izbornog zakona BiH, stava su, moraju biti u skladu s europskim standardima, uspostaviti balans između građanskog principa i zaštite kolektivnih prava kroz jasno definiranu ulogu domova naroda, na tragu rješenja iz Travanjskog paketa.

SDA u potpunosti podržava preporuke OSCE-a i GRECO-a čije bi provođenje osiguralo fer i korektne izbore, te spriječilo manipulaciju izbornim rezultatima.

Pozdrav Mostaru

Predsjedništvo SDA pozdravilo je odluku Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o poništavanju izbora u Srebrenici i Doboju zbog dokazanih izbornih krađa i manipulacija, s tim da je potrebno od države efikasnije organizirati učešće dijaspore u izbornom procesu.

Usporedo s tim, pozdravljaju i održavanje lokalnih izbora u Mostaru i rezultate Koalicije za Mostar 2020. Očekuju da kandidat za gradonačelnika Koalicije za Mostar 2020 dr. Zlatko Guzin, ''koji je ostvario najbolji pojedinačni rezultat'', dobije podršku od svih političkih subjekata u Gradskom vijeću, a ''posebno od probosanskohercegovačkih političkih stranaka''.

Predsjedništvo SDA smatra da je pokretanje istražnih radnji protiv građana bošnjačke nacionalnosti iz južnog dijela Grada Mostara (Buna, Gubavica, Pijesci i Jasenica) politički pritisak na povratnike koji su iskoristili pravo na slobodu kretanja i prebivališta 00a sve u skladu s važećim zakonskim propisima, te na osnovu adrese prebivališta ostvarili pravo glasovanja na lokalnim izborima''.

"Od nadležnih istražnih organa u Hercegovačko-neretvanskom kantonu očekujemo da prestanu provoditi politički pritisak HNS-a i HDZ-a BiH koji za cilj ima pravdanje lošeg izbornog rezultata HDZ BiH na Gradskom području Mostar Jug", navode iz SDA.

Struja s Drine

Klub zastupnika SDA poziva Ustavni sud Bosne i Hercegovine da hitno postupi po zahtjevu 24 zastupnika Parlamenta BiH i donesu privremene mjere kojima bi se spriječile aktivnosti vlasti entiteta RS na izgradnji tri hidroelektrane na Drini.

Postupajući po zahtjevu grupe od 24 zastupnika Parlamenta BiH, Ustavni sud će, navode iz SDA spriječiti nesagledive štetne posljedice, ali i zaustaviti kršenje vlastitih odluka kojima je određeno da raspolaganje vodnim potencijalima Drine, sve do donošenja zakona o statusu državne imovine na nivou BiH, ima isključivo država BiH.

SDA pozdravlja odstupanje Milana Tegeltije s čela VSTV-a i izražava očekivanje da je to prvi korak u temeljitoj reformi pravosuđa, kako bi se ono oslobodilo očiglednih političkih utjecaja.

Napad na Armiju

“Predsjedništvo SDA još jednom upozorava na dvostruke aršine koje Tužiteljstvo BiH na čelu s Gordanom Tadić primjenjuje u istragama i procesuiranju ratnih zločina i drugih potencijalnih krivičnih djela, u zavisnosti o toga je li riječ o Bošnjacima ili Srbima. Posljednji primjer je afera 'Ikona', u kojem je očigledna namjera da se nečinjenjem cijeli slučaj zataška i odgovorni oslobode odgovornosti, kao što je slučaj s aferama u nabavci poljske bolnice Vlade RS, Bobar banke, izgradnje administrativnog centra RS i niza drugih. Istovremeno, Tužiteljstvo na čelu s Gordanom Tadić nastavlja s praksom procesuiranja i optuživanja zapovjednika i drugih časnika Armije RBiH, koje tereti po zapovjednoj odgovornosti, dok se direktni počinitelji genocida i teških ratnih zločina koji su srpske nacionalnosti i dalje slobodno kreću BiH. Ovakvom praksom nastoji se izmijeniti karakter rata u BiH i izjednačiti krivica za zločine“, navodi se u zaključcima koji su objavljeni na stranici te stranke.

Ratni zločini

Iz SDA su poručili da vjeruju u nedužnost generala Armije RBiH Sakiba Mahmuljina i da očekuju da će u drugostupanjskom postupku biti oslobođen krivnje za zločine koje su počinile osobe nad kojima on nije imao nikakve nadležnosti.

“Smatramo da su proces i prvostupanjska presuda generalu Mahmuljinu još jedan pokušaj promjene karaktera rata u BiH i izjednačavanja žrtava i zločinaca. Izražavamo razumijevanje i žaljenje za svaki izgubljeni život, i tražimo da nadležni pravosudni organi procesuiraju stvarno odgovorne za ove zločine“, navodi se u zaključcima.

Čelnici SDA pozivaju Vladu entiteta RS da osigura poštivanje Ustava RS i omogući Bošnjacima, u sredinama gdje su bili većinski narod 1991. godine, adekvatno predstavljanje u općinama gdje imaju izabrane predstavnike. SDA će, naglašeno je u zaključcima koji su objavljeni na stranicama SDA, razmotriti pitanje ocjene ustavnosti pojedinih zakonskih odredbi koje nisu u skladu s Ustavom.

Kopirati
Drag cursor here to close