Napeto

Kandidati za predsjednika EP-a nisu dobili natpolovičnu većinu

U prva tri kruga se glasa na način da kandidat mora osigurati apsolutnu većinu, 50 posto plus jedan glas.
Vijesti / Politika | 03. 07. 2019. u 12:29 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Koliko ruku?

Nijedan od četvero kandidata za predsjednika Europskog parlamenta (EP) nije u srijedu u prvom krugu glasnja uspio ostvariti natpolovičnu većinu te će se ići u drugi krug, objavio je predsjednik EP-a na odlasku Antonio Tajani.

Najviše glasova u prvom krugu dobio je talijanski socijaldemokrat David Sassoli s 325 glasova, a slijedi zastupnik iz redova konzervativaca i reformista (ECR), Čeh Jan Zahradil, sa 162 glasa.

Treće mjesto ima zastupnica Zelenih Ska Keller sa 133 glasa, a posljednja je Španjolka Sira Rego, kandidatkinja Ujedinjene europske ljevice i Nordijske zelene ljevice (GUE/NGL).

U prvom krugu glasalo je 735 zastupnika. Broj važećih glasova iznosio je 662 te je za apsolutnu većinu i pobjedu trebalo osvojiti 332 glasa. Broj nevažećih glasova iznosio je 73, prenosi Hina.

Kandidate za funkciju predsjednika EP-a  predlažu klubovi zastupnika ili grupa od 38 zastupnika (pet posto ukupnog broja zastupnika). Na tajnom glasanju, kandidat za pobjedu treba osvojiti većinu glasova, a odabiru mogu prethoditi i do četiri kruga glasanja.

U prva tri kruga se glasa na način da kandidat mora osigurati apsolutnu većinu, 50 posto plus jedan glas.

Ako nakon tri kruga glasanja niti jedan kandidat ne dobije apsolutnu većinu izraženih glasova, u četvrtom krugu sudjeluju samo dva zastupnika koja su ostvarila najveći broj glasova u trećem krugu.

Kopirati
Drag cursor here to close