SDA

Kako je Hercegovina na Kongresu ostala ispod crte?

Sarajevske novine navode kako u političkim krugovima postoji više verzija kako je došlo do ovakvog raspleta, odnosno kako je Špago ostao ispod crte.
Vijesti / Politika | 24. 09. 2019. u 12:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Hercegovini, a pogotovo u Mostaru, već danima se ne smiruju odjeci nakon Sedmog kongresa SDA, održanog 14. rujna, piše Dnevni avaz ističući kako je to posebno izraženo zbog činjenice da, praktično, prvi put Hercegovina nema svog potpredsjednika, odnosno osobu u vrhu SDA.

Naime, Šerif Špago, koji je bio kandidat za ovu poziciju, nije dobio dovoljnu podršku, a sarajevske novine navode kako u političkim krugovima postoji više verzija kako je došlo do ovakvog raspleta, odnosno kako je Špago ostao ispod crte.

Prema određenim informacijama iz krugova bliskih SDA, razloge treba tražiti u političkoj konkurenciji medu hercegovačkim SDA-ovcima, odnosno da je dio struktura SDA Hercegovine lobirao za kandidate iz Sarajeva.

Dok se čeka rasplet moguće političke sapunice, u javnosti se pojavila informacija da bi središnjica SDA problem mogla riješiti na način da Šerif Špago, trenutno dopredsjedavajući Skupštine HNŽ, bude kooptiran u Glavni odbor SDA, i to voljom samog predsjednika stranke Bakira Izetbegovića.

Špago je za Avaz rekao kako on nema službenih informacija o tome, ali da smatra kako ''SDA HNŽ treba biti adekvatno zastupljena u centralnim organima SDA''.

Bljesak.info / Predsjednik Skupštine HNŽ Šerif Špago

''Tko će biti i na kojoj poziciji, treba po prijedlogu iz Hercegovine odlučiti nadležni organ SDA'', rekao je Avazu Špago.

Avaz pak piše kako je očito u SDA postoji razumijevanje za to da se u vrhu i u strukturi stranačkog vrha nade netko tko je iz Hercegovine.

Safet Softić, potpredsjednik SDA, je izrazio i osobno žaljenje zbog neprolaska Špage.

''Međutim, vjerujem da je moguće kroz instituciju Glavnog odbora doći do toga da Hercegovina bude zastupljena na čelu Glavnog odbora ili na neki drugi način određenom kombinatorikom kako bi se našlo mjesto za Hercegovinu u vrhu SDA. Ovo, naravno, ne znači nikakvo opredjeljenje ni predsjednika Izetbegovića ni rukovodstva SDA prema Hercegovini'', kazao je Avazu Softić.

Avaz podsjeća kako u Statutu SDA piše da ''ne prijedlog predsjednika SDA, članovi Glavnog odbora izabrani na Kongresu i članovi Glavnog odbora po položaju biraju još 14 članova radi osiguranja ravnomjernije zastupljenosti svih slojeva članstva''. Inače, Glavni odbor broji 115 članova.

Podsjećamo, na najvećem kongresu ove stranke ikad izabrano je devet potpredsjednika Stranke, a to su: Šefik Džaferović, Edin Ramić, Denis Zvizdić, Šemsudin Dedić, Safet Softić, Melika Mahmutbegović, Adil Osmanović, Asim Sarajlić i Mirsad Zaimović.

Osim devet potpredsjednika stranke, Kongres je odabrao i 83 člana Glavnog odbora SDA te pet članova Nadzornog i 11 članova Etičkog odbora stranke.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close