Tekst na tekst

Kako je Avaz naljutio Komšića. I obrnuto

Avaz navodi da bi Komšić zabranio da se u tim novinama oglašavaju i Nermin Nikšić, ali i ugledni intelektualci i analitičari Nedžad Latić i Enver Kazaz, koje podrugljivo naziva ''ljevičarskim maškarama''.
Vijesti / Politika | 06. 03. 2019. u 12:46 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Željko Komšić i Demokratska fronta idu toliko daleko da se postavljaju u ulogu velikog brata – urednika i cenzora u medijima'', objavio je Dnevni avaz navodeći kako ''Komšić prvi nadobudni političar koji je pokušao uređivati Avaz i koji u tom naumu nije uspio''.

Veliki brat

Novine navode kako je tekst objavljen u ponedjeljak u Dnevnom avazu o planu Željka Komšića da ukloni predsjednika Socijaldemokratske partije Nermina Nikšića kao smetnju i otvori sebi prostor za koaliciju sa Strankom demokratske akcije, ''očito šefa Demokratske fronte pogodio u žicu''.

''Nevješto pokušavajući prikriti ljutnju što je reflektor javnosti usmjeren na njihovu dvoličnu igru i opći dojam da su oni svojevrsni trojanski konji SDA u opozicijskim redovima, Komšić i Demokratska fronta idu toliko daleko da se postavljaju u ulogu velikog brata'', urednika i cenzora u medijima.

Avaz navodi da bi Komšić zabranio da se u tim novinama oglašavaju i Nermin Nikšić, ali i ugledni intelektualci i analitičari Nedžad Latić i Enver Kazaz, koje podrugljivo naziva ''ljevičarskim maškarama''.

Dodaje se kako ''slika predsjednika DF-a u ogledalu slobodnih medija nije baš tako ružičasta i lijepa kakvu je zamišljaju on i njegove partijske skutonoše''.

Političke frazetine

''Malo je, naime, političara u BiH koji su dobili toliko šansi da naprave pozitivan rezultat za BiH, a da su im rezultati tako mršavi. Iza njega, u principu, ostaju samo političke frazetine i demagoški vic - pokušaji da se predstavi kao opća mjera patriotizma. Tako se ponašao i dok je bio načelnik Novog Sarajeva i dok je bio veleposlanik BiH u Beogradu, a tako se ponaša u svim mandatima člana Predsjedništva BiH. Pri tome ga je za prvi i drugi četverogodišnji mandat izgurao SDP, kojeg sada pokušava bušiti i srušiti iznutra, a kad je u pitanju aktualni treći mandat, malo je onih koji vjeruju da je njegova izborna pobjeda čista, odnosno da nije posljedica nesebične pomoći SDA'', piše Dnevni avaz.

Naime, u tekstu, koji se, prema navodima Avaza, nije svidio Komšiću stoji kako predsjednik DF-a želi u vlast sa SDA te da je ''javna tajna da su oni preko institucija koje kontroliraju imali značajnog udjela u njegovom izbornom rezultatu i da je on na neki način SDA-ov dužnik - ali strah ga je da to učini sam''.

Odricanje od Kojovića

''Zato mu je potrebna podrška ostatka Bh. bloka, a za sada je nema. Svjestan je da vrijeme curi i stoga svjedočimo hiperinflaciji njegovih izjava u kojima žestoko pritišće svoje partnere, lidere SDP-a i Naše stranke, Nermina Nikšića i Predraga Kojovića'', stoji u tekstu kojeg potpisuje Fadil Mandal.

Komšić bi se, navodi se dalje, lako odrekao Kojovića, jer o njemu očito i nema puno bolje i drugačije mišljenje od šovinističkih botova SDA na društvenim mrežama. Problem mu, tvrdi Mandal, predstavlja Nikšić.

''Glavni odbor SDP-a dvotrećinskom većinom je donio odluku da ne ide u vlast sa SDA. I sam Komšić je u prvim komentarima prije i nakon glasanja Glavnog odbora kazao da će stopama drugova iz SDP-a ići i njegova Demokratska fronta, ali taj je stav, očito, bio s povećom figom u džepu'', stoji u tekstu i dodaje se kako se Komšić potajno nadao da će u SDP-u prevagnuti struja koja želi u vlast sa SDA.

Lagumdžija kao zapeta puška

''Kad taj plan nije prošao, prešlo se na rezervnu opciju. U združenu akciju lomljenja Nikšićeve odlučnosti i većinske volje SDP-a uključeni su kontroverzni biznismen Abdurahman Hodžić zvani Hodža iz Živinica i predsjednik Odbora SDP-a Tuzlanskog kantona Enver Bijedić. Hodža je stari Komšićev drugar koji je, prema tvrdnjama upućenih, i 2014. godine 'nagovorio' DF da uđe u koaliciju sa SDA, a priča se da je slične 'usluge' ponudio i Lagumdžijinom SDP-u 2010. godine, kada su vlast formirali SDA i SDP'', piše Avaz te dodaje kako Zlatko Lagumdžija, kao treći, zakulisni igrač u akciji ponovnog guranja SDP-a u krilo SDA i detroniziranja Nermina Nikšića, ''čeka kao zapeta puška da, ovaj put skupa s Komšićem, preuzme kormilo SDP-a''. 

Naravno, Avaz staje u obranu čelnika SBB-a Fahrudina Radonćića pa dodaje kako Komšić, ''u silnoj želji da što prije uvuče DF u vlast, perfidno pokušava svoje kukavičje jaje podmetnuti Fahrudinu Radončiću i SBB-u''.

''Zato i ponavlja mantru da bi Bh. blok trebao požuriti s ulaskom u vlast na svim razinama, jer je Radončić, tobože, zainteresiran da uđe u vlast i da je zbog toga utjecao na odluku Glavnog odbora SDP-a'', navodi, između ostalog, Dnevni avaz u, za Komšića, spornom tekstu.

Radončićeve maškare

Inače, u intervjuu za Klix, Komšić je rekao kako je nekima u Bh bloku ''slava udarila u glavu'' ali i da bi se moglo dogoditi ''da Bh. blok postane sredstvo koje će Radončiću i Kukiću omogućiti da uđu u vlast''.

''Zapravo to se već dešava. Očekujemo sada da se postroji streljački vod Radončićevih intelektualnih maškara, koji će javnost daviti objašnjenjima o tome kako mi pod svaku cijenu moramo ostati u opoziciji, a da bi SBB trebao ući u vlast. Odnosno, patriotizam i obrana države za Bh. blok su tabu tema, dok je to, izgleda, prema mišljenju jednog državnički nesenzibilnog dijela Bh. bloka, rezervirano za, zamislite, SBB, iako ta stranka nema nikakav politički kapacitet za to. Pa pogledajte samo taj mizerni broj glasova koje je dobio njihov lider'', rekao je Komšić.

Kopirati
Drag cursor here to close