Džeba

Kako FTV spominje Herceg-Bosnu?

''Neopravdano se krše kodeksi i Zakon. Parlament ima mjerodavnost da provodi istrage o ovome'', istaknuo je Džeba.
Vijesti / Politika | 19. 12. 2019. u 13:18 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Damir Džeba (HDZ BiH) iz Kluba Hrvata na sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH pitao je direktora i Programsko vijeće FBiH da mu odgovore koliki je iznos kazni koje su platili po osnovu Kodeksa o audio-vizualnim uslugama.

Pročitajte još

''Prema informacijama FTV je do sada od 2016. godine platila 26.500 kazne, zbog sadržaja koji ugrožavaju psihičko stanje maloljetnika, učešća publike u programu, kao i zbog pravičnosti i nepristranosti. Posebno se na ovoj televiziji govori takozvana Herceg Bosna, pa se mogu očekivati nove kazne. Herceg Bosna je sastavni dio BiH i FBiH. A da još postoji pokazuju zakoni koji su još na snazi. To je navedeno i u Ustavu FBiH, ali i u Daytonu. Navedeno je da se nastavlja postojanje”, dodao je Džeba.

Pitao je iz kojih sredstava se plaćaju kazne izgubljene po tužbama privatnih subjekata.

''Neopravdano se krše kodeksi i Zakon. Parlament ima mjerodavnost da provodi istrage o ovome'', istaknuo je Džeba.

Vibor Handžić je tražio da se izmijeni Poslovnik Doma naroda, kako bi Klub Ostalih mogao prisustvovati sjednicama Kolegija.

Aner Žuljević (SDP) Klub Ostalih kazao je da je Aluminij propao zbog lopovluka mešetara koji su ga vodili, a ne zbog cijene struje.

Zatražio je od Financijske policije da mu dostavi pregled svih krivičnih dijela koje su zabilježili od 2010. godine, kao i informaciju šta se trenutno radi u pogledu angažmana Financijske policije.

Od Vlade FBiH je tražio obrazloženje zbog čega su deponiju Uborak kategorizirali kao javni interes, pa omogućili policajcima da brutalno rastjeraju građane, koji su mirno branili pravo na život.

Žuljević je pitao zašto Uborak nije zapečaćen kada mu je istekla okolinska dozvola. 

Zastupnici su nakon inicijativa i pitanja prešli na raspravu o dnevnom redu, objavila je agencija Nap.

Kopirati
Drag cursor here to close