Žurnal

Još jedan skandal: Pokretna bolnica nabavljena nezakonito?!

Vijesti / Politika | 28. 05. 2020. u 14:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera


 - Još jedan skandal: Pokretna bolnica nabavljena nezakonito?!Foto: Zurnal.info / 

Poljska bolnica, vrijedna više od četiri milijuna KM, je nezakonito kupljena, objavio je portal Žurnal.

Kako se navodi, Branislav Zeljković, v.d. direktor Instituta za javno zdravstvo RS, ignorirao je Zakon o javnim nabavkama BiH i 26. ožujka potpisao “Global Balkanu” 4.287.878 KM za kupovinu poljske bolnice.

''Vanredno stanje u RS proglašeno je 28. ožujka, a Zeljkovićev potpis sušio se već dva dana'', navodi Žurnal.

''U razgovoru s jednim dobrim prijateljem, tražio sam od njega neku drugu uslugu, a on je rekao - eto imam i to (poljsku bolnicu) i onda smo jednim telefonskim razgovorom to riješili. Možeš li ti to zaustaviti i vratiti. Mogu, i tako se odigralo'', ispričao je premijer Republike Srpske Radovan Višković po početku pandemije u Bosni i Hercegovini.

Mobilna bolnica, rekao je tada, nalazila se u Njemačkoj, a trebala je biti isporučena Vijetnamu.

Jedan dobar prijatelj, pisao je Žurnal, bio je Slaven Ristić, inače vlasnik bijeljinske firme “Balkan Global” i većinski vlasnik Tehničkog remonta Bratunac.

''Osokoljen osjećajem moći koji mu je dala vlast u Republici Srpskoj i krajnje bahatim i kriminalnim zahtjevom Vlade RS, Branislav Zeljković, vršitelj dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo RS, ne razmišljajući mnogo, dva dana prije uvođenja vanrednog stanja u RS, 26. ožujka, potpisuje ugovor sa Ristićem težak 4.287.878 KM sa uračunatim PDV-om'', navodi se u tekstu Žurnala.

Da stvar bude gora, ispostavit će se da nije riječ ni o kakvoj njemačkoj bolnici, već, sasvim sigurno, vojnom objektu, koji je već bio u vlasništvu Tehničko remontnog zavoda Bratunac, koji se bavi namjenskom industrijom.

''Kada se ovaj virus pojavio, Vlada RS je dobila od nas dopis da raspolažemo tom bolnicom, da raspolažemo nekim određenim kapacitetima i mi smo je preusmjerili izravno za Republiku Srpsku'', isticao je Ristić.

Grubo kršenje Zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine radi trošenja javnog novca ni tada, a ni danas ne brine glavne aktere, jer dosad nijedno tužilaštvo nije pokrenulo istragu.

Avion sa šatorima na aerodrom Mahovljani sletio je 3. travnja. Od tada oni su sjenik pod kojim popisane ovce iz janjećeg predizbornog fonda Milorada Dodika, lidera vladajućeg SNSD-a, mirno pasu i odmaraju. Avione s medicinskom opremom namijenjenom za uvjete poljske bolnice kontrolori leta, i pored brojnih obećanja Viškovića i Ristića, još nisu uočili, navodi se, između ostalog, u tekstu Žurnala.

Kopirati
Drag cursor here to close