Za rukovođenje institucijom

Jednoglasna podrška Tegeltiji od članova VSTV-a

Vijeće je uputilo zahtjev i Tužiteljstvu BiH da što prije obavi detaljne provjere i donese odluku.
Vijesti / Politika | 23. 05. 2019. u 10:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Visoko sudsko tužiteljsko vijeće

Na izvanrednoj sjednici, članovi Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) dali su predsjedniku Milanu Tegeltiji puno povjerenje i potporu povodom napisa u medijima da je sudjelovao u kaznenom djelu koruptivnog karaktera. 

Na toj sjednici Vijeće je uputilo zahtjev i Tužiteljstvu BiH da što prije obavi detaljne provjere i donese odluku, javio je BIRN BiH.  

''Drugi zaključak je zahtjev Tužiteljstvu BiH da hitno i efikasno provede temeljite provjere ovih članaka te eventualnih odgovornosti tih osoba koja su eventualno počinila bilo kakvo kazneno djelo, kako bi se svi oni koji su počinili kaznena djela adekvatno sankcionirala, a oni koji nisu, kako bi se skinula ljaga s njihovog imena'', rekao je Tegeltija. 

Za te zaključke je glasalo 13 članova VSTV-a, a nijedan nije bio protiv niti suzdržan. 

''Imao sam potrebu, kao predsjednik VSTV-a, da učinim jedan odgovoran i moralan čin da se obratim članovima koje predstavljam, da tražim od njih da se pojedinačno izjasne imam li njihovu podršku. Oni su se pojedinačno izjasnili i na kraju glasanja dali podršku mom daljem rukovođenju VSTV-om. Ja im se na tome zahvaljujem'', kazao je Tegeltija. 

Na izvanrednoj sjednici Tegeltija je tražio da se članovi izjasne o medijskim izvještajima koje je okarakterirao kao ozbiljan pokušaj njegove osobne i profesionalne diskreditacije, a novinske naslove je demantirao. 

''Ovo me je, prije svega kao čovjeka, kao profesionalca, suca, osobno i izuzetno pogodilo. Ja sam čovjek koji potiče iz poštene obitelji, od majke liječnice i oca profesora'', rekao je Tegeltija. 

Istaknuo je da se zbog tih naslova osjeća neprijatno, ružno i žalosno. 

Također je naglasio da je povodom događaja koji su opisani u magazinu Žurnal dao jedan demanti i jednu objavu na društvenoj mreži. 

''Ako sam bilo šta pogriješio u ovom događaju, ja sam pogriješio 100 puta, 200 puta, jer način na koji sam postupio jeste uobičajena praksa u radu predsjednika VSTV-a, ne samo mene nego i mojih prethodnika. Tog čovjeka sam jednom vidio u životu, a ovog posrednika, inspektora SIPA-e, vidio sam dva puta u životu, od kojih je jedan put bio kada smo sjedili u tom kafiću. Ako je to greška što sam ja to tada uradio, onda sam takvu grešku učinio 100, 200 ili 300 puta'', kazao je Tegeltija. 

Na sjednici, pored dva osnova u vezi s Tegeltijom i napisima u medijima, članovi VSTV-a raspravljali su i o stanju u pravosuđu te su usvojena još četiri zaključka. 

Prvi od njih je da se traži od svih tužiteljstvava u BiH da se predmeti u kojima su podnesene prijave protiv nositelja pravosudnih funkcija moraju smatrati prioritetima. 

Drugi od tih usvojenih zaključaka je da VSTV zahtijeva od Ureda disciplinskog tužitelja da prati poštivanje Etičkog kodeksa u svim njegovim segmentima, uključujući i javne istupe nositelja pravosudnih funkcija. 

Treći zaključak koji su usvojili članovi Vijeća jeste da Ružica Jukić, potpredsjednica VSTV-a BiH, nikada nije izjavila na sjednici VSTV-a da su Goran Nezirović, Branko Perić i Tomislav Ljubić – “trećerazredni službenici”. 

Posljednji zaključak je da će Služba za informiranje ubuduće sve press konferencije/izjave članova VSTV-a snimati adekvatnom opremom. 

Tegeltija je istaknuo da ga je na samom završetku sjednice šef ureda obavijestio i donio mu dopis koji jedan odvjetnik dostavlja VSTV-u, a u prilogu je bila koverta s 200 KM. 

''Ja sam upoznao članove Vijeća jer se dogodilo na samoj sjednici i ja sam isto to uputio nadležnom tužiteljstvu, neka se nadležno tužiteljstvo bavi tim slučajem'', rekao je Tegeltija.

Kopirati
Drag cursor here to close