Komšić

Dodik ne može 'progurati' Tegeltiju

'Što će uraditi (druga dva člana Predsjedništva BiH) Dodik i (Šefik) Džaferović ne znam no iluzorno je očekivati da će Predsjedništvo BiH dati mandat osobi koja će unaprijed reći da neće realizirati važeće odluke',
Vijesti / Politika | 27. 12. 2018. u 13:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je u četvrtak kako je izvjesno da će novu vladajuću većinu u zemlji na državnoj razini činiti koalicija HDZ BiH, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika i Stranke demokratske akcije (SDA) ali je upozorio kako nije spreman dati suglasnost da novi predsjedatelj Vijeća ministara bude Dodikov kandidat koji će kočiti put BiH ka članstvu u NATO-u.

'Što će uraditi (druga dva člana Predsjedništva BiH) Dodik i (Šefik) Džaferović ne znam no iluzorno je očekivati da će Predsjedništvo BiH dati mandat osobi koja će unaprijed reći da neće realizirati važeće odluke', kazao je Komšić novinarima u Sarajevu komentirajući prekoračenje zakonskih rokova za imenovanje mandatara za sastav Vijeća ministara BiH.

Dodik je ranije najavio kako će kandidat za tu dužnost biti SNSD-ov Zoran Tegeltija, bivši ministar financija u vladi Republike Srpske. Dodik je istodobno najavio kako će Tegeltija strogo slijediti odluka o NATO-u o vojnoj neutralnosti što ju je ranije donio parlament RS.

Takva rezolucija donesena je u listopadu 2017. upravo na Dodikov poticaj, a pridruživanje BiH NATO-u uz ostalo uvjetuje ulaskom Srbije u Savez.

Komšić je u četvrtak istaknuo kako parlament RS nema nikakvih ovlasti odlučivati o pitanjima vanjske politike jer je to isključivo posao Predsjedništva BiH i državnog parlamenta.

Podsjetio je kako su odredbe Zakona o obrani BiH kao i odgovarajuće odluke Predsjedništva BiH jasno definirale da je cilj BiH punopravno članstvo u NATO-u i to nikada nitko nije opozvao.

'Hoće li doći do promjene političkog stajališta SNSD-a i mandatara ne znam no kontradiktorno bi bilo imenovati mandatara koji bi postupio protivno odlukama ne samo Predsjedništva BiH nego i drugih institucija', kazao je Komšić.

Prema ustavu BiH mandatara za sastav Vijeća ministara BiH imenuje Predsjedništvo BiH, a on mora dobiti potvrdu u Zastupničkom domu državnog parlamenta.

Mandatara ne moraju imenovati sva tri člana Predsjedništva BiH jer je dovoljno ukoliko on ima potporu dvojice članova državnog vrha no s obzirom da i bošnjački član Šefik Džaferović inzistira na osiguranju nastavka puta BiH ka članstvu u NATO-u Dodik uz ovakav odnos snaga ne može 'progurati' Tegeltiju.

Kopirati
Drag cursor here to close