Grlić Radman

Jednakopravnost Hrvata u BiH će biti prioritet Hrvatske

U Orašju se najviše razgovaralo o prometnome povezivanju ovoga dijela BiH s Hrvatskom.
Vijesti / Politika | 29. 08. 2020. u 20:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman izjavio je u subotu u Orašju kako će ostvarenje jednakopravnog položaja Hrvata u BiH biti prioritet Hrvatske te je najavio nastavak potpore sunarodnjacima u BiH.

Grlić Radman je posjetio Orašje kao izaslanik hrvatskog premijera Andreja Plenkovića na otvaranju manifestacije 25. Dana hrvatskog filma „Ivo Gregurević“.

U sklopu posjeta razgovarao je s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i predsjednikom Posavske županije u BiH Đurom Topićem.

''Mi skrbimo za Hrvate u Bosni i Hercegovini. Radimo na projektima i naša je to ne samo ustavna obveza jer Hrvati u BiH kao i sunarodnjaci u Hrvatskoj imaju ista prava i potrebe. Položaj hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini će biti naš prioritet u smislu ravnopravnosti i konstitutivnosti jer hrvatski narod u BiH je autohtoni narod ovdje'', rekao je Grlić Radman, prnijela je Hina.

Po njegovim riječima, sa sugovornicima u Orašju najviše se razgovaralo o prometnome povezivanju ovoga dijela BiH s Hrvatskom.

Posebnom značajnim ocijenjen je dovršetak izgradnje dijela autoceste na koridoru Vc i graničnog prijelaza u Svilaju.

Najavio je da će se odmah nakon što se okonča izgradnja graničnoga prijelaza s bosanskohercegovačke strane dopuniti ugovor dviju zemalja i omogućiti prijelaz svih putnika preko toga novog prijelaza.

Grlić Radman najavio je nastavak potpore projektima bosanskohercegovačkih Hrvata navodeći kako je Hrvatska u vremenu koronavirusa izdvojila 43 milijuna kuna potpore zdravstvenim ustanovama u BiH među kojima su i Županijska bolnica u Orašju te Dom zdravlja u Odžaku.

Kopirati
Drag cursor here to close