Miro Kovač

Belgijskim modelom mogla bi se osigurati jednakopravnost Hrvata u BiH

"Poznajem Belgiju kao zemlju, što me je dodatno uvjerilo da se elementi belgijskog ustroja mogu primijeniti na BiH i time pomiriti načela poštivanja prava naroda i prava gradana", istaknuo je Kovač.
Vijesti / Politika | 06. 10. 2019. u 17:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora, HDZ-ov zastupnik Miro Kovač ocijenio je kako bi primjena belgijskog modela mogla uspješno riješiti presude Ustavnoga suda BiH i Suda za ljudska prava u Strasbourgu te ostvariti jednakopravnost Hrvata i pomoći u popravljanju odnosa s Bošnjacima, objavio je u nedjelju sarajevski list Oslobođenje.

U intervjuu za nedjeljno izdanje Oslobođenja, Kovač je rekao kako su ga iznenadile kritike na ranije iznošenje prijedloga da se u BiH primijeni belgijski model čime bi se pomirila stajališta zagovornika poštivanja nacionalnih i prava građana.

"Poznajem Belgiju kao zemlju, što me je dodatno uvjerilo da se elementi belgijskog ustroja mogu primijeniti na BiH i time pomiriti načela poštivanja prava naroda i prava gradana", istaknuo je Kovač, javlja Hina.

Po njegovim riječima Belgija ima tri regije, tri jezične skupine i dvije federalne jedinice, što je slično u BiH u kojoj su dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

"Primjenom belgijskog modela moglo bi se, bez većih ustavnih zahvata, riješiti pitanje ravnopravnosti Hrvata u izbornom procesu u Bosni i Hercegovini i time implementirati odluku Ustavnog suda BiH, ali i presudu u tzv. predmetu Sejdić - Finci" Suda za ljudska prava u Strasbourgu, istaknuo je Kovač.

Dodao je kako je unitarni model rješenja BiH kao višenacionalne zajednice neprihvatljiv te bi izazivao nove krize.

"Povijest nas uči da u višenacionalnim zajednicama unitarni modeli ne funkcioniraju. Sjetimo se samo Kraljevine Srba, Hrvata Slovenaca, to jest Kraljevine Jugoslavije. Bila je permanentno nestabilna i urušila se kao kula od karata", rekao je.

Kovač je uvjeren kako bi rješenje pitanja neravnopravnosti Hrvata vodilo popravljanju odnosa s Bošnjacima te utjecalo i na odnose s Hrvatskom.

"Ton zadaje politika i tu treba doći do iskoraka, na relaciji Hrvatska - BiH ali, ako mi dopuštate, i unutar BiH, ponajprije u Federaciji izmedu Hrvata i Bošnjaka", pojasnio je.

Upitan o odnosima sa Srbijom i njezinim napredovanjem prema Europskoj uniji, predsjednik Vanjskopolitičkog odbora Hrvatskog sabora je rekao kako će Srbija morati dokazati poštivanje prava manjina, napose zastupljenosti hrvatske manjine u srbijanskom parlamentu.

Kovač očekuje i da će Srbija morati surađivati u otkrivanju nestalih, te osigurati pravo žrtvama rata na odštetu. To će, po njemu, predstavljati i uvjet napredovanja prema EU.

"Srbija za sada nije ispunila ništa, a ako želi završiti pregovore o članstvu u Europskoj uniji, morat će te kriterije ispuniti. Ako Srbija ne bude rješavala pitanja svoga ratnog naslijeđa iz 1990-ih godina, onda će to naše odnose s njom opterećivati i dalje desetljećima", istaknuo je Kovač, javila je Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close