Ime škole

Izrael pita, Sarajevo šuti: Kome (ne) smeta ustaša Mustafa?

Amela Mulavdić, predstavnica za medije u uredu predsjedatelja Vijeća ministara, razine kojem se obratilo Veleposlanstvo Izraela, rekla je za Nezavisne novine da "predsjedavajući neće komentirati ovu temu".
Vijesti / Politika | 26. 10. 2017. u 09:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom prosvjedne note Veleposlanstva Izraela upućene ključnim predstavnicima vlasti u BiH i Kantonu Sarajevo povodom preimenovanja naziva OŠ "Dobroševići" u "Mustafa Busuladžić", nacističkog agitatora iz Drugog svjetskog rata, još se nitko od ključnih dužnosnika nije oglasio niti reagirao, pišu Nezavisne novine.

Ministar obrazovanja u Vladi Kantona Sarajevo Elvir Kazazović rekao je kako ovo pitanje "nije u nadležnosti kantonalne Vlade", već nižih razina vlasti, pišu Nezavisne novine navodeći kako je to formalno-pravno možda i utemeljeno, ali je suštinski potpuno jasno da promjenu jedne ovakve odluke može isposlovati županijski premijer svojom inicijativom ili SDA, stranka iz koje dolazi i koja ima većinu u Kantonu Sarajevo.


Amela Mulavdić, predstavnica za medije u uredu predsjedatelja Vijeća ministara, razine kojem se obratilo Veleposlanstvo Izraela, rekla je za Nezavisne novine da "predsjedavajući neće komentirati ovu temu".

Predsjednik Židovske zajednice BiH Jakob Finci rekao je da na ovaj način BiH baca ljagu na svoju antifašističku povijest.

''Država koja se zvala Jugoslavija, a čiji je pravni sljedbenik BiH, Busuladžića je osudila kao ratnog zločinca i strijeljala ga već 1945. godine. On je bio zadojen nacizmom, a bio je i organizator posjete osnivača Handžar-divizije BiH, i bio je u njegovoj pratnji prilikom te posjete", kaže Finci i dodaje kako pojedinci, opet, tvrde kako je Busuladžić bio "antifašist".

"Razni ljudi, razne ćudi. Smatram da BiH ovako nešto uopće nije smjela sebi dopustiti, jer, podsjećam, Busuladžić je prije ovoga dobio i ulicu u Sarajevu, ulice koja je ranije nosila ime narodnog heroja Fuada Midžića", kaže Finci.

Podsjećamo, Veleposlanstvo Izraela za BiH, sa sjedištem u Tirani, uputilo je 24. listopada Ministarstvu vanjskih poslova BiH protestnu notu zbog odluke Skupštine Kantona Sarajevo i Općinskog suda u Sarajevu da se Osnovna škola "Dobroševići" preimenuje u Osnovnu školu "Mustafa Busuladžić".

Iz ministarstva su naveli da je nota proslijeđena Vijeću ministara BiH i vladama FBiH i Kantona Sarajevo.

U noti se od Vijeća ministara traži da obrati posebnu pažnju na odluku Vlade Kantona Sarajevo o imenovanju jedne od njenih škola po "kontroverznoj i antisemitskoj ličnosti" Mustafi Busuladžiću.

Veleposlanstvo Izraela izražava iskreno žaljenje zbog toga što su županijske vlasti odobrile takvu odluku, naročito uzimajući u obzir činjenice da je većina Židova u BiH ubijena od ruke fašističkih i nacističkih okupatorskih snaga "s kojima se identificirao Busuladžić".

"Židovska zajednica, koja postoji u BiH više od 450 godina, sastavni je dio kulturnog mozaika zemlje. Židovi su počašćeni što su značajno doprinijeli društvu BiH", navodi se, između ostalog, u protestnoj noti.

Naime, bivša Osnovna škola "Dobroševići" u sarajevskoj općini Novi Grad od kolovoza zvanično nosi naziv po kontroverznom piscu Mustafi Busuladžiću, čiji su se stavovi često poklapali s ideologijom nacizma.

I Veleposlanstvo SAD -au BiH je u kolovozu objavilo kako je duboko razočarano što je županijska vlast u Sarajevu imenovala Osnovnu školu "Dobroševići" po kontroverznoj ličnosti Mustafi Busuladžiću.

Kopirati
Drag cursor here to close