Škola

Izrael uputio prosvjednu notu BiH zbog ustaše Mustafe

Veleposlanstvo Izraela u ovoj noti ponovno izražava iskreno žaljenje zbog toga što su vlasti Kantona Sarajevo odobrile takvu odluku, naročito uzimajući u obzir činjenice daje većina bosanskih Židova ubijena od ruke fašističkih i nacističkih snaga
Vijesti / Flash | 24. 10. 2017. u 12:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanstvo Države lzrael za Bosnu i Hercegovinu, sa sjedištem u Tirani, uputilo je Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine protestnu notu zbog odluke Skupštine Kantona Sarajevo i Općinskog suda u Sarajevu da se Osnovna škola "Dobroševići" preimenuje u Osnovna škola "Mustafa Busuladžić", priopćeno je danas iz Saveza udruženja antifašista i boraca NOR-a u Kantonu Sarajevu.

Ovu informaciju potvrdilo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH, koje navodi da je notu dalje proslijedilo Vijeću ministara BiH, Vladi FBiH i Vladi KS.

Veleposlanstvo Izraela u ovoj noti ponovno izražava iskreno žaljenje zbog toga što su vlasti Kantona Sarajevo odobrile takvu odluku, naročito uzimajući u obzir činjenice daje većina bosanskih Židova ubijena od ruke fašističkih i nacističkih okupatorskih snaga "s kojima se identificirao gospodin Busuladžić".

Dodaje se da takav nesretan čin ugrožava bogat multietnički i svjetski duh, na koji je Sarajevo zajedno sa svojom židovskom zajednicom veoma ponosno.

''Židovska zajednica, koja postoji u Bosni i Hercegovine preko 450 godina, sastavni je dio kulturnog mozaika zemlje. Židovi su počašćeni što su značajno doprinijeli društvu Bosne i Hercegovine'', navodi se, između ostalog, u noti.

Mustafa, sin Smaila i Emine, Busuladžić rođen je 1. travnja 1914. godine, u Gorici kod Trebinja. U rodnom mjestu završio je mekteb i osnovnu školu, nakon čega odlazi u Travnik gdje se upisuje u Elči Ibrahim-pašinu medresu. Poslije jedne ili dvije školske godine odlazi u Sarajevo i upisuje se u Gazi Husrev-begovu medresu u kojoj je maturirao 1936. godine.

Te godine upisuje se i na Višu islamsku šerijatsko-teološku školu, gdje je diplomirao 1940. U jesen te godine odlazi u Italiju na postdiplomske studije iz orijentalistike. Izvjesno vrijeme bio je spiker na radiostanici Rim koja je emitirala program na hrvatskom jeziku. Tada je, također, bio suradnik talijanskih časopisa Mondo Arabo i Oriento Moderno.

Podržavao je, navodi Wikipedija, stavove nacističke propagande i progona Židova u Sarajevu od strane ustaša, te je svojim pisanim djelima i esejima u novinama Osvit podržavao Ustaški pokret.

Pojedini mediji, skloni vlastima koje su donijele odluku o nazivu škole, niti jednim slovom ne spominju njegovu ulogu u NDH.

U vrijeme kada su Mladi muslimani djelovali kao podružnica El-Hidaje, organizacije islamskog svećenstva Nezavisne države Hrvatske Mustafa Busuladžić je u Sarajevu bio njihov službeni predsjednik.

Kako je govorio Mustafa Busuladžić

''Raskalašenost žene u Europi, naročito u Francuskoj, gdje je žena svojim pretjeranim zahtjevima za potpuno izjednačavanje s muškarcima počela napuštati kuću i zanemarivati odgoj čovjeka, dovela je do propadanja obiteljskog života i opadanja nataliteta u mnogim europskom zemljama".

"Nakon teških i skupo plaćenih iskustava prošlosti ne smijemo se uspavljivati trabunjanjima moderne žene koja zahtijeva ista prava kao i muškarac, zaboravljajući duboke duševne razlike koje je dijele od muškarca".

"Potpuna sloboda u odijevanju žene, moderni plesovi nedostojni ozbiljnosti, mješovite plaže, čak i nudističke, upadljiva kozmetika...sve su to dokazi spolne raskalašenosti i moralne podivljalosti naših abnormalnih vremena".

"Kod nas su se ljudi borili protiv Židova i njihovih špekulacija, protiv njihovih prevara i izrabljivanja. Njih je nestalo iz čaršije, ali je u čaršiji ostao židovski duh špekulacije, podvaljivanja, nabijanja cijena i lihvarenja u tolikoj mjeri da se pokvarenost stanovitih trgovaca, bez obzira na vjeru, zasjenjuje rad nestalih Židova".

Kopirati
Drag cursor here to close