Berton

Izmjena Kaznenog zakona ne doprinosi jačanju borbe protiv korupcije

Šef Misije OSCE-a Bruce G. Berton u priopćenju je naglasio da ova odluka predstavlja djelomičnu izmjenu zakona, a ne stvarni napor da se pitanje korupcije adresira na sveoubuhvatan način
Vijesti / Politika | 21. 06. 2018. u 11:49 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini izrazila je ozbiljnu zabrinutost u vezi sa odlukom Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH da izmijeni Kazneni zakon u vezi s kaznenim djelom "primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem" kao jednim od kaznenih djela korupcije.

Šef Misije OSCE-a Bruce G. Berton u priopćenju je naglasio da ova odluka predstavlja djelomičnu izmjenu zakona, a ne stvarni napor da se pitanje korupcije adresira na sveoubuhvatan način, a zabrinjavajućim je nazvao i to što je odluka o izmjeni zakona donesena po skraćenom zakonodavnom postupku.

''Ukoliko ova izmjena bude usvojena imat će vjerojatno izravan utjecaj na ishod postupaka koji se trenutno vode protiv političara iz stranaka koje imaju većinu u Parlamentu FBiH. Stoga, ova odluka ne doprinosi jačanju borbe protiv korupcije nego je umjesto toga podriva'', stav je Bertona.

Podsjetio je da su sve političke strukture u BiH, uključujući i one u Federaciji BiH, iskazale posvećenost sveobuhvatnoj i dalekosežnoj borbi protiv korupcije te je pozvao zastupnike i izaslnika Federalnog parlamenta da donose odluke koje odražavaju tu posvećenost.

Najavio je i da će Misija OSCE-a u BiH nastaviti pažljivo pratiti dalji razvoj događaja u vezi sa ovim pitanjem i ostati posvećena pružanju podrške svim razinama vlasti u BiH u njihovim naporima usmjerenim ka borbi protiv korupcije.

Kopirati
Drag cursor here to close