Jozić

Mijenja se Kazneni zakon

Vijesti / Flash | 01. 06. 2017. u 08:11 R.I.
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon ovotjednog sastanka u Strasbourgu predstavnika BiH i FATF-a, najvažnijega međunarodnog tijela u borbi protiv pranja novca i financiranja terorizma, federalni ministar pravde Mato Jozić u intervjuu za Fenu ocijenio je da je u posljednje dvije godine Federalno ministarstvo pravde uspješno radilo na ispunjavanju obveza iz FATF Akcijskog plana za BiH, u okviru kojih predstoje izmjene Kaznenog zakona FBiH i Zakona o udruženjima i fondacijama FBiH.

''Vlada FBiH je predložene izmjene Kaznenog zakona FBiH utvrdila i po hitnom postupku uputila u parlamentarnu proceduru, te očekujem da će ih zastupnici i izaslanici razmatrati na sljedećim sjednicama oba doma Federalnog parlamenta'', kaže Jozić.

Po njegovim riječima, putem izmjena će se jasnije precizirati odredbe Kaznenog zakona FBiH i time otkloniti uočene manjkavosti te uskladiti s državnim Zakonom u pogledu oduzimanja predmeta učinjenja krivičnog djela.

''Budući član 78. Krivičnog zakona predviđa da predmeti koji su na bilo koji način, u cjelini ili djelimično, upotrijebljeni ili su bili namijenjeni da budu upotrijebljeni za učinjenje krivičnog djela ili koji su nastali učinjenjem krivičnog djela budu oduzeti ako su vlasništvo učinitelja. Također, član propisuje da će navedeni predmeti biti oduzeti i kad nisu vlasništvo učinitelja, ali time se ne dira u prava trećih osoba na naknadu štete od učinitelja'', naglasio je Jozić.

Međunarodne obveze BiH u oblasti sprečavanja pranja novca i borbe protiv finansiranja terorizma proizlaze iz članstva u Komitetu Vijeća Europe za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti Moneyval, koji, kako kaže Jozić, traži da se izmijeni Zakon o udruženjima i fondacijama FBiH.

''S obzirom na to da Zakon od 2002. godine nikada nije mijenjan, i bez zahtjeva Moneyvala, zreo je za izmjene i dopune. One se najviše tiču nadzora rada udruženja, koji se treba jasnije urediti na način da tu obvezu preuzme Federalna uprava za inspekcijske poslove'', istaknuo je.

Federalno ministarstvo pravde je izradilo navedeni prijedlog zakonskih izmjena, koje bi u lipnju trebale biti upućene u proceduru.

Govoreći o urađenim aktivnostima u pogledu zahtjeva FATF-a naglasio je da je uspostavljen elektronski registar – baza podataka, u kojem su uvezana udruženja i fondacije iz svih deset županija s federalnom razinom. Sve to, dodaje, treba biti umreženo s državnim registrom, koji treba uskoro profunkcionirati.

Komentirajući negodovanja nekih razina vlasti, pri čemu su se čula mišljenja da će s funkcioniranjem registra na državnoj razini doći do preuzimanja nadležnosti Jozić je tu činjenicu opovrgnuo tvrdeći kako će onaj tko je do sada vodio registre voditi ih i ubuduće samo što će ta registracija biti transparentija, a što je bio zahtjev FATF-a i Moneyvala.

''Sva pravosuđa, policija, upravni organi i građani moći će koristiti taj server pri Ministarstvu pravde BiH, te se informirati o određenom udruženju, njegovim članovima ili o tome je li podnesen izvještaj i slično. To je sva priča oko registra. Znači, nema preuzimanja nadležnosti'', istaknuo je.

Registar će doprinijeti ukidanju sadašnje praksa, po kojoj se za dostupnost navedenih informacija u pravosudnim institucijama treba podnijeti zahtjev, što iziskuje čekanja i po 20 dana.

Odgovarajući na upit hoće li biti smanjen broj registriranih udruženja Jozić kaže da se ''neće smanjivati automatski u smislu da se nekom udruženju zabrani rad''.

''Međutim, veliki broj tih udruženja već su prestala funkcionirati zbog neodgovarajućeg nadzora. U federalnom Zakonu o udruženjima i fondacijama stoji jasno i nedvosmisleno da udruženje prestaje djelovati ako ne održi skupštinu, kako je propisalo svojim statutom npr. svake dvije godine, to jest kad protekne dvostruko razdoblje u odnosu na vrijeme kad je statutom predviđeno da se održi obvezna skupština. Na taj način već veliki broj udruženja ne postoji'', napomenuo je.

U intervjuu za Fenu federalni ministar pravde poručio je da će se u lipnju na redovnoj sjednici Skupštine zemalja članica FATF-a u Sevilji donijeti odgovarajuće odluke, između ostalog, i za BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close