Čekanje vlasti

Izetbegoviću utrnula ruka

SDA, HDZ BiH i SNSD kao stranke s najviše osvojenih mandata u Parlamentu BiH imaju dovoljno ruku. Ali situacija nije jednostavna. SDA želi u vlast uvesti i Bh. blok.
Vijesti / Politika | 02. 01. 2019. u 09:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prve dane nove godine obilježit će i nastavak pregovora o formiranju vlasti u našoj zemlji, objavila je Federalna televizija navodeći kako se na državnoj razini naziru konture, ali izostaju službeni dogovori. Čeka se Federacija, gdje je situacija još nejasnija.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH je konstituiran i tako je otkrio konture buduće vlasti.

''Nagovještava se koalicija pobjedničkih stranaka, SDA-SNSD-HDZ. Smatramo da nam je potreban i četvrti partner'', poručio je tada predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

''To nije puki dogovor, trebaju se dogovoriti stvari oko programa, na koji način će se raditi, i vjerojatno od toga ovisi tko će biti parlamentarna većina'', kazala je Borjana Krišto, predsjedavajuća Zastupničkog doma PSBiH (HDZBiH).

SDA, HDZ BiH i SNSD kao stranke s najviše osvojenih mandata u Parlamentu BiH imaju dovoljno ruku. Ali situacija nije jednostavna. SDA želi u vlast uvesti i Bh. blok. Te stranke čekaju na rješavanje pitanja popune Doma naroda Federacije. Usto, SNSD žuri da Zorana Tegeltiju imenuje na mjesto predsjedatelja Vijeća ministara BiH. To ne ide onom brzinom kojom se očekivalo.

''Ruka je već utrnula i ja ću početi da tražim alternativu. I tražim je'', kazao je Izetbegović.

''Nismo nikakva smetnja Izetbegoviću da formira vlast s kim misli da treba i kako treba. Mi smo rekli vrlo jasno svoje principe, šta nam je raditi, poslali smo kriterije uime Bh. bloka'', naveo je Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a.

Video: U 2019. smo ušli bez vlasti na državnom i federalnom nivou

''Bošnjačka strana smatra kako treba ići nešto polako, i to je dokaz kako ne možemo izvršavati ni zakonske obveze u tom pogledu'', smatra predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Još je nejasnija slika u Federaciji. Zastupnički dom Federalnog parlamenta dobio je predsjedatelja. Devetog siječnja bit će biran i dopredsjedavajući. Je li većina koja je izabrala predsjedatelja još na okupu ili su u pripremi nove kombinacije?, pita se FTV.

''To je stvar parlamentarne većine, odnosno, bilo tko drugi tko skupi 50 zastupnika u Zastupničkom domu slobodna mu je i pozicija predsjedavajućeg'', poručio je predsjedatelj Zastupničkog doma FBiH Elvir Karajbić.

''Spremni smo uspostaviti vlast kad se za to stvore svi pravni i drugi uvjeti'', istaknuo je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

''U sljedećih 15-ak dana bit će vrlo jasno tko je većina, tko opozicija i na federalnoj i državnoj razini tako da ćemo se shodno tome ponašati'', zaključuje potpredsjednik SDA Asim Sarajlić.

Kopirati
Drag cursor here to close