Nema glatko

Formiranje vlasti: Još jedan prekid sjednice

Nastavak konstituirajuće sjednice Povjerenstva trebao bi biti održan nakon novogodišnje stanke.
Vijesti / Politika | 28. 12. 2018. u 12:35 Bljesak /F

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Konstituirajuća sjednica Povjerenstva za pripremu izbora Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, najavljen za danas, je prekinuta prije nego što su izabrani predsjedavajući i dva zamjenika predsjedavajućeg tog povjerenstva.

Kandidati za te pozicije, koje su predložili predstavnici Stranke demokratske akcije, Hrvatske demokratske zajednice BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) nisu dobili potrebu podšku članova Povjerenstva. Za njihov izbor glasovalo je šest članova povjerenstva, a šest ih je bilo protiv.

Nastavak konstituirajuće sjednice Povjerenstva trebao bi biti održan nakon novogodišnje stanke.

Tehničko pitanje

Član Povjerenstva Halid Genjac (SDA) je, nakon što je prekinuta sjednica izjavio novinarima da su danas imali jedno tehničko pitanje koje je pretvoreno u politikantsko pitanje.

''Imamo povjerenstvo koje je sastavljeno od predstavnika svih političkih subjekata u Zastupničkom domu i ti politički subjekti, njihovi predstavnici, su u tom povjerenstvu da imaju priliku postaviti pitanja budućem mandataru i ministrima'', kazao je Genjac.

Dodao je su predsjedavajući i zamjenici predsjedavajućeg povjerenstva jednaki s ostalim članovima povjerenstva i ''to je zaista tehničko pitanje''.

Po njegovim riječima, ''sastav ne odražava ni na koji način nekakve većine, jer su tu prisutne sve stranke''.

Odgađanje

''Mislim da su oni koji su danas glasovali, imali pravo da glasuju protiv, ali su bili dužni i obvezni predložiti druge prijedloge. Neiznošenje drugih prijedloga, a glasovanje protiv je jedan prizeman vid politikantstva i rekao bih nepotrebne opstrukcije u pitanjima gdje to nema mjesta'', smatra Genjac.

Naglasio je da bez stava ovog povjerenstva nije moguće imenovati ni predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH ni potvrditi njegovo imenovanje, ni ministre.

Pojasnio je da Zastupnički dom PSBiH nije dužan poštivati stav ovog povjerenstva, ali ne može pokrenuti proceduru prije nego što dobije formalni stav povjerenstva i o predsjedavajućem i o ministrima.

''Prema tome, ovakvim glasovanjem je samo odgođeno ono što je po Poslovniku i Zakonu o Vijeću ministara BiH obveza nas u Zastupničkom domu'', kazao je Genjac.

O Tegeltiji

Na novinarsko pitanje šta misli o Zoranu Tegeltiji čije se ime spominje kao ime kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, odgovorio je kako samo misli da će vjerojatno biti predložen od SNSD-a i da će se o tome izjašnjavati Predsjedništvo BiH.    

''Ukoliko Predsjedništvo BiH njega nominira, on će doći pred nas na Povjerenstvo. O Tegeltiji mogu misliti samo na osnovu onoga što on kaže u pogledu pitanja koja su jako bitna za program rada sljedećeg Vijeća ministara BiH'', kazao je Genjac.

Kopirati
Drag cursor here to close