Svašta nešto

Bakir o poštivanju Ustava i miješanju Hrvatske i Rusije

''Mislim da dvostruko, trostuko više hrvatski korpus dobiva kad je u pitanju državna pozicija'', kazao je Izetbegović.
Vijesti / Politika | 04. 07. 2020. u 14:20 Fena
Izetbegović: Očekujem da se ispoštuje Ustav

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je kako će na sastanku s liderima HDZ-a BiH i SNSD-a Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom, koji bi trebao biti održan sljdećeg tjedna, biti razgovarano o nekim bitnim stvarima kao što su proračun, izmjene Izbornog zakona, imenovanja Selme Cikotića u Vijeće ministara BiH i sva ostala imenovanja, dodajući da je vrijeme da se to pokrene.

Domaćin sastanka je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Što je?

Upitan u vezi s raspodjelom pozicija i stavovima predsjednika HDZ-a o tome, Izetbegović je kazao kako Draganu Čoviću odgovara ovako kako jeste.

''Mislim da dvostruko, trostuko više hrvatski korpus dobiva kad je u pitanju državna pozicija i naravno da se njemu ne pregovara dalje. Ne tražim ja ništa posebno novoga, samo tražim da se ispoštuje Ustav, da se odredi što je bošnjačka kvota, što je hrvatska, što srpska. Ne mislim da ćemo tu neke važnije pomake praviti, ali da se definiraju stvari. Ne možemo raditi samo ono za što je zainteresirana, da tako kažem, srpska strana'', istaknuo je Izetbegović.

Dodao je kako se nada da će na sastanku u utorak i to dogovoriti, odnosno dogovoriti ono što je do sada svaki put dogovoreno i bez čega nema imenovanja.

Na novinarsko pitanje kako komentira određena uvjetovanja od lidera SNSD-a Milorada Dodika da su upitni i proračun i Izborni zakon dok se ne izvrše imenovanja, između ostalog direktora OSA-e, RAK-a..., Izetbegović je odgovorio da je to poznat Dodikov stil, ''bude vrlo tvrd u početku pa se onda malo 'smekša' i dogovori''.

''Ja ga razumijem, ali će i on razumjeti nas, sasvim sigurno, kao i Dragan Čović, jer neće biti ničega ako se ne dogovori sve'', kazao je Izetbegović.

Govoreći o izborima u Hrvatskoj, smatra da je vrijeme u Hrvatskoj, ''bilo koja strana da pobijedi, da shvati da treba mijenjati odnos prema BiH''.

''Dakle da paternalizam jedan i jedno nametanje, jedno miješanje u unutarnje stvari BiH nije put da se pomaže ni Bosni i Hercegovini niti Hrvatima u BiH, te da će morati više da poštuje BiH. Da je vrijeme da to shvate'', kazao je Izetbegović.

Guranje u unutarnje stvari

Također je dodao da BiH na svome europskom putu od šestomjesečnog njemačkog predsjedavanja Europskom unijom, može očekivati snažnu podršku, snažniju od dosadašnje.

Izetbegović smatra da u vrijeme hrvatskog predsjedavanja nije dovoljnu urađeno, između ostalog, zato što je korona pogodila i Hrvatsku i BiH i EU.

''Ali sada će se morati pokrenuti stvari naprijed i mislim da Njemačka zna uraditi dobro posao. To je jedna efikasna administracija i očekujem da će se BiH pokrenuti upravo u njihovom mandatu'', naveo je predsjednik SDA.

Komentirajući izjavu veleposlanika Ruske Federacije u BiH da je ''guranje BiH u NATO izazivanje nestabilnosti'', Izetbegović je naglasio da ''imamo guranje Rusije u unutarnje stvari BiH''.

''Odluke BiH o NATO-u su donesene poodavno. Što ima Rusija veze s tim? Dakle to su odluke za koje su digli ruku i ljudi koji sada sjede u Predsjedništvu, poput Dodika, SNSD-ovaca itd. U ovoj zemlji će biti vladavine zakona, neće u njoj vladati Rusija niti bilo tko. Mi smo donijeli naše strateške odluke, strategije, zakone i mi ćemo se po njima kretati ka EU i NATO-u, sviđalo se to ili ne sviđali ruskom veleposlaniku'', poručio je Izetbegović, koji je prisustvovao sjednici Predsjedništva Asocijacije mladih SDA.

 

Kopirati
Drag cursor here to close