Burno na jugu zemlje

Raskol u neumskom HDZ-u zbog Željka Komšića

U izboru predsjednika OV Neum pomogli su vijećnici DF-a, s obzirom da dio vijećnika HDZ BiH nije htio glasovati za svog stranačkog kolegu.
Vijesti / Politika | 30. 11. 2018. u 08:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Općinskom odboru HDZ BiH u Neumu, koji jedinim bh. gradom neprikosnoveno vlada godinama, odavno ne cvjetaju ruže.

Posljednji raskol nastao je zbog Željka Komšića, odnosno činjenice kako je Neum jedna od rijetkih općina sa hrvatskom većinom koja Komšića nije proglasila nepoželjnim.

Mlađa ''struja'' HDZ-ovaca u Općinskom vijeću Neum inzistirala je na posljednjoj sjednici vijeća da se na Dnevni red stavi točka o proglašenju Komšića za personu non grata u Neumu, no starija ''struja'', predvođena predsjednikom OO HDZ BiH Neum i aktualnim načelnikom Živkom Matuškom, zaustavila je tu inicijativu.

Načelnik općine Neum smatra kako se Neum ne treba nikome dokazivati, a to što su njegove stranačke kolege načelnici Komšića proglasili nepoželjnim, smatra ''ulizivanjem i bespotrebnim dokazivanjem''.

Točka o proglašenju Komšića nepoželjnim tako nije ni došla na dnevni red OV Neum.

Koalicija HDZ BiH - DF u Neumu

Međutim, najironičnija u cijeloj priči je činjenica kako je upravo HDZ BiH u Neumu u proteklom mandatu bio u koaliciji sa DF-om! Valja napomenuti kako je prije DF-a neumski HDZ BiH koalirao i sa strankom Radom za Boljitak, s kojima su četiri godine činili većinu na lokalnoj razini.

Naime, dva mjeseca nakon održanih lokalnih izbora u Neumu je za predsjednika OV Neum izabran Vinko Sentić. Sentić je član HDZ BiH i ništa u tome ne bi bilo čudno, da nije izabran glasovima HDZ BiH i DF-a, jer jedan dio vijećnika HDZ BiH nije glasovao za izbor Sentića.

Da stanje u Općinskom odboru nije sjajno tvrdi i naš izvor, član Općinskog vijeća Neum i Općinskog obora HDZ BiH. Smatra da pojedinci rade samo za svoju osobnu korist.

Svađe u HDZ BiH Neum nisu od jučer

''U Neumu odavno imamo probleme na koje smo skretali pažnju i predsjedniku Čoviću. Ipak, ništa se nije promijenilo.  Općinski odbor usvoji jednu listu imena za kandidate za županijsku Skupštinu, a dok ta lista dođe do Mostara sa nje 'ispadne' dio imena i ulete neka nova. Uz to, rukovodstvo 'guši' mlađe generacije kojima ne dopušta bilo kakvu riječ'', smatra naš sugovornik.

On dodaje kako je i na proteklim lokalnim izborima veći dio članova HDZ BiH imao svoje kandidate za vijeće, pa čak i za načelnika, umjesto Živka Matuška, ali tvrdi kako je ljudima prijećeno i kako su pojedinci kupljeni.

Jedan od primjera je i sjednica Općinskog vijeća u svibnju ove godine, koja je otkazana upravo zbog raskola u HDZ BiH.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close