Izborni zakon

Izetbegović: EU neće popustiti pod pritiscima hrvatskih političara

''U EU sve znaju, i svakoga su već smjestili na mjesto koja mu pripada'', dodao je Izetbegović.
Vijesti / Politika | 22. 10. 2018. u 17:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ni jedan ozbiljan europski političar neće podržati načela koja su u koliziji sa osnovnim demokratskim principom slobodnog kandidiranja  i slobodnog izbora'', rekao je za Faktor.ba predsjednik SDA Bakir Izetbegović komentirajući lobiranje za izmjene izbornog zakona koja posljednjih dana dolaze od strane hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i hrvatskih europarlamentaraca.

''Jednonacionalne izborne jedinice kakve zagovara HDZ, odnosno izborni model koji bi podijelio birače po nacionalnosti pa im zabranio da glasuju za kandidata iz drugog naroda, u srži je nedemokratski i antieuropski, i nikada neće biti podržan od Europske unije. Uostalom, upravo je Europska unija preko svog predstavnika Štefana Fullea pokušala riješiti zahtjeve HDZ-a uz poštovanje osnovnih demokratskih principa, na način da se time implementira i presuda Europskog suda za ljudska prava po apelaciji Sejdić-Finci. Pa je bila odbijena upravo od strane Dragana Čovića. U EU sve znaju, i svakoga su već smjestili na mjesto koja mu pripada'', dodao je Izetbegović.

Bojkotiranje sjednica Vijeća ministara BiH od strane zastupnika HDZ-a BiH naziva neodgovornim, ali smatra da to ponašanje nije dugog vijeka.

HDZ je najviše unesrećio vlastiti narod

''Trajat će to par tjedana, pa će prestati. Pojedini hrvatski političari već treće destljeće iscrpljuju BiH, ali su time ponajviše iscrpili i unesrećili vlastiti narod. To je egzaktno i brojčano dokaziva tvrdnja'', istaknuo je prvi čovjek SDA.

Ipak, ističe kako HDZ BiH i SNSD ''ne treba izbacivati iz vlasti.

''HDZ i SNSD su dobili većinsku podršku birača. Nije mudro poigravati se sa voljom naroda'', rekao je Izetbegović.

Ipak, HDZ-ovo uvjetovanje formiranja vlasti pristajanjem na zahtjeve te stranke u vezi s izbornim zakonodavstvom naziva ''besmislenim postavljanjem prepreke''.

''Za nekoliko mjeseci tu prepreku će sami ukloniti. Nitko nema pravo na postavljanje blokada, institucionalne bojkote i maltretiranje građana u BiH. HDZ je čitav protekli mandat nešto uvjetovao, kočio, pa onda odustajao od uvjetovanja. Tako će biti i ovaj put'', mišljenja je aktualni član Predsjedništva BiH.

Dodik je pragmatičan političar

Za lidera SNSD-a i novoizabranog člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorada Dodika ima pozitivno mišljenje po pitanju njegovor rada za budućnost BiH u EU.

''Dodik je pragmatičan političar. Nama svima, pa i Dodiku, treba stabilnost i ubrzan razvoj kako bismo usporili gubitak biološke supstance, odlazak najkvalitetnijeg dijela stanovništa u uređene europske zemlje i ekonomije. Naravno, Dodikov odnos će zavisiti i od nas. Ako mu Bošnjaci međusobnom svađom otvore prostor i poklone neočekivanu šansu, on će je pokušati iskoristiti'', kaže Izetbegović.

Kada je u pitanju formiranje vlasti u Kantonu Sarajevo kaže kako druge stranke žele preuzeti ono što je SDA godinama stvarala.

''To je zaista zanimljiv fenomen, skoro svi su protiv SDA, jer je navodno "katastrofalno vladala posljednjih 20 godina". Ali bi preuzeli sve ono što je SDA u Kantonu Sarajevo napravila za tih
"katastrofalnih" 20 godina. A napravljen je najnapredniji i najbogatiji dio BiH od ratom porušenog i podijeljenog Sarajeva i njegove okoline. Glavni grad je u potpunosti obnovljen i postao je jedna od kulturnih i turističkih metropola Istočne Europe, a sve to u vremenu vladavine SDA.

Kantonalni proračun je skoro jednak proračunu cijelog entiteta RS. Eventualno istiskivanje stranke kojoj je narod prije par tjedana dao najviše glasova i u Sarajevu, ali i na svim drugim razunama države BiH, sigurno neće i ne može voditi ničemu dobrom. Sebični udruženi napad na pobjedničku SDA sa ciljem preuzimanja proračuna Kantona Sarajevo, pa i proračuna drugih kantona, uz prepuštanje SDA-u da se sama bori na državnom i entitetskom nivou sa snagama koje ne misle dobro BiH, bio bi jednokratan politički manevar kratkoga daha, i uskoro bi se pretvorio u pirovu pobjedu. Narod nije za to glasovao i ne bi to oprostio'', zaključio je lider SDA.

 

Kopirati
Drag cursor here to close