Želje

SDP pravi vlast u pet županija bez HDZ-a i SDA

Fokusirat će se na pet kantona - Unsko-sanski, Zeničko-dobojski, Sarajevski, Tuzlanski i Bosansko-podrinjski.
Vijesti / Politika | 18. 10. 2018. u 15:18 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavni tajnik Socijaldemokratske partije BiH Irfan Čengić izjavio je da će Predsjedništvo te stranke, na sjednici koja je počela, razmatrati inicijativu za razgovore s građanskim strankama, prije svega Našom strankom i Demokratskom frontom, kako bi se dogovorili o daljnjim zajedničkim koracima pri uspostavi vlasti nakon Općih izbora.

Nema matematike

Čengić je prije sjednice stranačkog Predsjedništva kazao novinarima da se u tim razgovorima neće voditi matematikom, matematičkim koalicijama, već će pokušati na osnovu izbornog programa Plan 10 i onih političkih uvjeta i programa koje imaju njihovi partneri, da naprave platformu, jedan tekst uvjeta i projekata koje će raditi u narednom periodu ukoliko sastave vlade.

''Prvo ćemo krenuti s kantonalnom razinom, jer se on i prvi formira nakon dostavljanja konačnih rezultata. Pokušat ćemo u onim kantonima gdje možemo napraviti vlast bez HDZ-a i SDA da formiramo vlade na čelu s građanskim i lijevo orijentiranim blokom'', kazao je Čengić, te  najavio da sutra (petak, op.a.) imaju razgovore s Našom strankom i Demokratskom frontom.

Po njegovim riječima, prema trenutnim preliminarnim rezultatima, mogli bi napraviti vlast u pet županija bez SDA i bez HDZ-a, a u ostalih pet je ''jako teško očekivati da se isključe jedni i drugi''.

Još će se čekati

Fokusirat će se, kako je naveo, na pet kantona - Unsko-sanski,  Zeničko-dobojski, Sarajevski, Tuzlanski i Bosansko-podrinjski.

''Ali još nismo donijeli odluku ni za jedan kanton, pa tako ni za Sarajevski, već će to donijeti organi stranke'', kazao je Čengić.

Istaknuo je da su sada fokusirani na kantone jer od kantona zavisi kako će se formirati  federalni Dom naroda.

''Tek kada se formira federalni Dom naroda možemo govoriti o nekim konkretnim potezima na razini FBiH. Kada su u pitanju federalna i državna razina, o koalicijama na tim razinama možemo razgovarati kada se formiraju kantonalne skupštine i kada kantonalne skupštine izaberu izaslanike u Dom naroda, jer je prije toga nemoguće praviti matematiku i programsku koaliciju ukoliko ne znamo tko sjedi u domovima naroda Federacije i kasnije u Domu naroda BiH'', pojasnio je Čengić.

Istaknuo je da su u ovom trenutku šanse da SDP koalira sa SDA minimalne, odnosno ne postoje.

''Naravno, organi u svakom trenutku mogu promijeniti odluku, ali ne vidim raspoloženje niti u Predsjedništvu niti u Glavnom odboru da se ta odluka mijenja'', kazao je Čengić.  

Kopirati
Drag cursor here to close