Počela kampanja

Ivanić: Dodik me pokušava diskreditirati jer sam mu protukandidat

Dodik dodaje, i javnost, da je Dodikova kritika samo pokušaj njegove diskreditacije, jer mu je protukandidat na izborima.
Vijesti / Politika | 26. 03. 2018. u 17:44 Fena
Kopirati

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić smatra da Strategija vanjske politike, "kako joj i sam naziv kaže, predstavlja načelan dokument i kao takav nije ni zasluživao pažnju koju joj je dao entitetski predsjednik Milorad Dodik".

On zna, kako dodaje, i javnost, da je Dodikova kritika samo pokušaj njegove diskreditacije, jer mu je protukandidat na izborima.

Član Predsjedništva BiH iz RS-a Dodiku u pismu poručuje da se, za razliku od njega, ne boji argumentirane rasprave i nema namjeru da vodi "ovako prljavu kampanju koju je on počeo”.

Ističe i da Dodiko pismo, povodom Strategije vanjske politike, koju je usvojilo Predsjedništvo BiH 13. ožujka, "obiluje teškim kvalifikacijama i uvredama, ali je argumentacija koju je izložio mizerna i ne pruža nikakvu osnovu za ozbiljnu polemiku i suštinsku razmjenu argumenata".

Ivanić je, ipak, odgovorio na neka Dodikova pitanja, uz podsjećanje da je Strategija dokument koji usvaja isključivo Predsjedništvo BiH i nije propisana nikakva obaveza javne rasprave.

''Podsjećam Vas da sam tijekom 2003. godine, kada je usvajana prošla Strategija vanjske politike, bio ministar vanjskih poslova BiH i da je ona usvojena na moj prijedlog, te o proceduri njenog donošenja znam mnogo više od Vas. Budući da Vi osobno u tome niste ni na koji način sudjelovali, bilo bi pametnije da se suzdržite od držanja lekcija o stvarima o kojima nemate pojma. Ja od Vas nisam nikad tražio da me konzultirate o pitanjima o kojima, u skladu s Ustavom, odlučuje predsjednik Republike Srpske, pa i od Vas očekujem da se ne petljate u nadležnosti člana Predsjedništva'', kategoričan je Ivanić.

Konzultirao se, dodaje, s velikim brojem domaćih stručnjaka, veleposlanika i profesora iz Republike Srpske, koji o međunarodnim prilikama znaju mnogo više od Dodika i nitko od njih nije imao ozbiljniju primjedbu na sadržaj Strategije.

''Točno je da se u Strategiji ukazuje na potrebu da BiH u procesu pridruživanja aktivno prati zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Europske unije. Začuđuje me da to smatrate pogrešnim, jer je to obaveza svake zemlje koja želi da postane član EU. I sami ste toliko puta rekli da podržavate članstvo BiH u EU, a zaprepašćen sam da do sada niste znali da to podrazumijeva i praćenje zajedničke vanjske i bezbjednosne politike EU'', naveo je Ivanić u pismu Dodiku.

Još ga više čudi, dodaje, da Dodik ne zna da je isti stav sadržan u članu 10. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji je predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić potpisao 2008. godine uime BiH.

Podsjeća i da je član Predsjedništva BiH u to vrijeme bio Nebojša Radmanović.

''Nitko od njih, pa ni Vi osobno, niste imali primjedbe na ovaj stav, iako je u dokumentima koje su potpisali Vaši predstavnici u pitanju ugovorna obaveza Bosne i Hercegovine, a u Strategiji samo načelno opredjeljenje'', smatra Ivanić.

Isti odnos prema zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici EU sadržan je, kako je istaknuo, i u odgovorima na pitanja iz Upitnika EU koje je usvojila Vlada RS-a koju vodi Željka Cvijanović, Dodikov najbliži saradnik.

''Zaprepašćen sam stupnjem Vašeg neznanja o tome šta su usvajale institucije Republike Srpske koji je vidljiv iz Vašeg pisma. Da ste ovo znali, sumnjam da biste mi nikada poslali onakvo pismo. Pozivam Vas da ne izmišljate i podmećete mi tobožnje nametanje sankcija Rusiji. Toga nije bilo niti će biti dok sam ja član Predsjedništva BiH, pa makar to značilo i zaustavljanje europskog puta. Podsjećam Vas da sam po izboru za člana Predsjedništva zatekao ugovor o izvozu naoružanja u Ukrajinu, čemu se Rusija suprostavila. Kadrovi iz Vašeg SNSD-a su kukavički pobjegli od tog problema, a ja sam uspio da spriječim izvoz oružja, što je Rusija itekako znala da cijeni'', naveo je član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Podsjeća da se u Strategiji nigdje ne spominje članstvo BiH u NATO, što čak ni Dodik ne može negirati.

''Smatram da BiH ne može postati član NATO sve dok i ako Srbija ne bude u NATO-u. Taj stav jasno zastupam već duže od deset godina i nemam ga namjeru mijenjati'', dodao je Ivanić.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kopirati