Ponavljanje gradiva

Dodik otkrio kad će pasti dogovor

Komentirajući priče da će se RS odvojiti ako se povuče visoki predstavnik, Dodik je istaknuo da Srpska ne vodi nijedan akt secesije.
Vijesti / Politika | 13. 03. 2018. u 07:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u ponedjeljak navečer kako je uvjeren da će BiH biti normalnija zemlja kada odu stranci i istaknuo kako će tada domaći političari morati postizati dogovore.

Rekao je kako domaći političari u znatnom broju ne funkcioniraju jer je jedan veliki broj, naročito bošnjačkih političara, naviknut da stranci za njih obavljaju posao.

"U toj novoj situaciji morat će sjesti i da se razgovara. Računajući na racionalan pristup, svi ćemo morati nešto uraditi", rekao je Dodik za TV1 i poručio da se Republici Srpskoj ne može uzeti njezino ustavno pravo.

"Vratite nam poziciju Republike Srpske koju smo dobili u Daytonu i mi ćemo ostati u BiH. Ne vratite li nam to, nemamo volje, ni želje da ostanemo u BiH", rekao je Dodik.

Naglasio je kako Srbi i RS samo hoće svoje pravo, a kada ga dobiju, moći će biti aktivni i vrlo angažirani u okviru BiH.

"Mjesto odlučivanja je Narodna skupština Republike Srpske. Kada parlament Srpske da suglasnost za nešto, onda možemo razgovarati. Prije toga ne možemo ni ja ni Ivanić odlučivati u ime RS", istaknuo je Dodik, prenijela je Srna.

Ocijenio je kako situacija u BiH nezaustavljivo vodi k njezinom raspadu i da je samo pitanje kako osigurati miran razlaz.

"Ovo nema nikakvog smisla ni za Bošnjake, ni za Srbe, ni za Hrvate. Ovo ne polučuje rezultat, pravi stagnacije i još veće depresije", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, rješenje trenutne situacije u BiH je poštivanje Ustava, prije svega, a ako ne, onda je to podjela.

Video: Dodik za TV1 - Za dogovor sam, vrijeme je za domaće političare


Prema njegovom mišljenju, u političkom smislu Bošnjaci sigurno neće sačuvati BiH tako što će reći da je ovo njihova zemlja i da ih ne zanima šta o tome misle Srbi i Hrvati.

Dodik je poručio da nije čovjek koji je spreman poduzeti bilo kakvu mjeru koja bi destabilizirala i dovela do nasilja.

"Bakir Izetbegović kaže on bi nešto ratovao. Čime bi ratovao? Kako misli da pokrene vojsku u neki rat ako nema srpskog i hrvatskog člana Predsjedništva? Ako bi nešto pokušao, možda bi izvukao bošnjačku komponentu. Srbi sigurno ne bi ušli u taj rat, Hrvati vjerujem da ne bi. Šta bi uradio?. Da li upravlja policijom u Federaciji - ne upravlja. Čime bi ratovao?", upitao je Dodik.

Komentirajući priče da će se RS odvojiti ako se povuče visoki predstavnik, Dodik je istaknuo da Srpska ne vodi nijedan akt secesije.

"Je li ijedna komisija, ijedno radno tijelo ili Vlada donijelo odluku o secesiji. Nije, naravno. Ali smo rekli - ukoliko rušite Daytonski sporazum, mi sebe ne vidimo ovdje", rekao je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close