Samo jako

Inzko pohvalio korak koji smo čekali 13 mjeseci

"Smjer za BiH jasno je utvrđen Zakonom o odbrani, Strategijom vanjskih poslova i odlukom Predsjedništva BiH", izjavio je Inzko za Nezavisne novine.
Vijesti / Politika | 02. 12. 2019. u 09:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko ocijenio je da je imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara dobrodošao pomak i korak na koji je BiH čekala 13 mjeseci.

"Sada je deblokiran proces formiranja vlasti. Političari mogu početi raditi svoj pravi posao i fokusirati se na reforme kako bi poboljšali život građana i poveli zemlju naprijed", istaknuo je Inzko za Nezavisne novine.

Govoreći o Programu reformi BiH koji je usvojilo Predsjedništvo BiH, Inzko je naglasio da BiH treba da sprovodi ciljeve vanjske politike koje je sama donijela, te čini sve što je u skladu s tim i s njenim zakonskim obavezama.

"Smjer za BiH jasno je utvrđen Zakonom o odbrani, Strategijom vanjskih poslova i odlukom Predsjedništva BiH", izjavio je Inzko za Nezavisne novine.

Odgovarajući na pitanje hoće li biti posljednji visoki predstavnik, Inzko je rekao da je dobro poznato šta je potrebno učiniti da bi OHR bio zatvoren.

"To znaju i vaši političari. Ukoliko BiH želi da se manje oslanja na međunarodnu superviziju, svi ciljevi i uvjeti moraju brzo biti ispunjeni. Program pet plus dva za zatvaranje OHR-a moraju provesti političari, a ne OHR. Tada će osoba koja bude obavljala funkciju visokog predstavnika biti posljednji visoki predstavnik", dodao je Inzko.

Rekao da u izvještajima Vijeću sigurnosti UN predstavlja činjenično stanje, navodeći da je njegova obveza da naglašava aktivnosti i odluke koje nisu u skladu s Daytonskim mirovnim sporazumom.

 

Kopirati
Drag cursor here to close