Košarac

Inzko je godinama sarajevska marioneta

Košarac kaže kako je kritiziranje političkih predstavnika Srba, a u posljednje vrijeme i Hrvata, postalo ustaljeni put pisanja izvještaja visokog predstavnika.
Vijesti / Politika | 06. 11. 2020. u 10:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac izjavio je Srni da izvještaj Valentina Inzka Vijeću sigurnosti UN ne zavređuje poseban komentar, jer ne govori o realnom prikazivanju stanja u BiH, nego o jednostranom, pristranom i proizvoljnom tumačenju čovjeka koji se grčevito bori za ostanak na funkciji visokog predstavnika i pripadajuće novčane privilegije.

"Godinama unazad Inzkovi izvještaji vrve od netočnih informacija, insinuacija i zluradih tvrdnji, tako da i njegovo posljednje pisanje nije izuzetak niti nešto neočekivano i iznenađujuće. Jedino što me zapravo zapanjuje jeste taj manipulativni način na koji on traži alibi za svoju enormno plaćenu poziciju i opstanak OHR-a", istaknuo je Košarac , prenijela je Srna.

Kao što je to primijetio ruski predstavnik u Vijeću sigurnosti UN, ukazao je Košarac, kritiziranje političkih predstavnika Srba, a u posljednje vrijeme i Hrvata, postalo je ustaljeni put pisanja izvještaja visokog predstavnika.

"Ni to nije iznenađujuće, jer je Valentin Inzko godinama marioneta u rukama političkog Sarajeva, čiji rukopis prepoznajemo i u ovom izvještaju. Pri tome se licemjerno poziva na puno i istinsko poštivanje Daytonskog sporazuma, a upravo su on i njegovi prethodnici u kontinuitetu i nasilno kršili Dayton i Ustav BiH", konstatirao je Košarac.

Član Predsjedništva SNSD-a naglasio je da su i Inzkovi stavovi o EU integracijama BiH jedni u nizu njegovih kontradiktornosti.

"On navodno podržava europske integracije BiH, a onda u izvještaju piše o neophodnosti prisustva OHR-a i stranih sudaca u Ustavnom sudu BiH. S druge strane, svjedoci smo da se među 14 prioritetnih točaka u Mišljenju Europske komisije traži da se riješi pitanje stranih sudaca i OHR-a", ukazao je Košarac.

Naglasio je kako ga ohrabruje opredjeljenje i istrajnost Vlade Republike Srpske da u svojim izvještajima Vijeću sigurnosti UN-a predstavi stvarno stanje stvari u BiH i ukaže na prisutne opasnosti.

"Tako odgovornom politikom institucije Republike Srpske osporavaju sve fabricirane i lažne tvrdnje visokog predstavnika pred Savjetom bezbjednosti UN-a", zaključio je Košarac.

Kopirati
Drag cursor here to close