Testovi

I SDA da se kazni Srbija na granicama

SDA poziva Vijeće ministara BiH da donese odluku o uvođenju recipročnih mjera za ulazak u Bosnu i Hercegovinu za državljane svake države posebno…
Vijesti / Politika | 22. 12. 2020. u 13:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Iako se iz usta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića često može čuti kako 'poštuje Bosnu i Hercegovinu', očito je da njegove riječi i postupci nisu usuglašeni", priopćila je Stranka demokratske akcije u reakciji na odluku Srbije da državljanima BiH s područja Republike Srpske ne PCR nije potreban za ulazak u tu zemlju.

"Odluka vlasti Republike Srbije o različitom tretmanu državljana Bosne i Hercegovine u zavisnosti od toga u kojoj njenoj administrativnoj jedinici imaju prebivalište, diskriminatorska je i nedobronamjerna", smatraju iz SDA.

Zahtjev da stanovnici iz entiteta Federacija BiH prilikom ulaska u Srbiju moraju imati negativan PCR test, dok stanovnicima iz entiteta Republika Srpska on nije neophodan, kako kažu u saopćenju za javnost, "jasna je poruka nepoštivanja Bosne i Hercegovine kao cjelovite države".

SDA poziva Vijeće ministara BiH da donese odluku o uvođenju recipročnih mjera za ulazak u Bosnu i Hercegovinu za državljane svake države posebno, uključujući i susjedne, u odnosu na to kakva pravila važe za državljane naše zemlje.

"Takva recipročna mjera bi imala puno opravdanje uzimajući u obzir da je situacija sa brojem zaraženih korona virusom u Bosni i Hercegovini u posljednjih nekoliko sedmica znatno povoljnija u odnosu na regiju", ističu iz SDA.

I SDP je zatražila da BiH uzvrati Srbiji.

Kopirati
Drag cursor here to close