Dom zavada

I Demokratska fronta oplela po SIP-u

Demokratska fronta podjeća i na stručno mišljenje Zavoda za statistiku FBiH u kojem je jasno naglašeno da SIP ne može koristiti popis iz 2013. Godine
Vijesti / Politika | 18. 12. 2018. u 12:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Demokratska fronta smatra da je odlukom Središnjeg izbornog povjerenstva o popuni Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine po prijedlogu Branka Petrića koji predviđa korištenje popisa iz 2013. godine prekršen Ustav FBiH odnosno njegov član u kojem stoji: Konstitutivni narodi i grupa Ostalih biti će proporcionalno zastupljeni u javnim institucijama u Federaciji BiH.

Kao Ustavni princip, takva proporcionalna zastupljenost će se bazirati na popisu iz 1991. godine, dok se Aneks 7 u potpunosti ne provede. Nadležnost za proglašavanjem Ankesa 7 provedenim ima OHR, odnosno Visoki predstavnik u BiH, a s obzirom da Aneks 7 nikada nije proglašen provedenim ova odluka SIP-a dirketno krši Ustav F BiH, navodi DF.

Također, Demokratska fronta podjeća i na stručno mišljenje Zavoda za statistiku FBiH u kojem je jasno naglašeno da SIP ne može koristiti popis iz 2013. godine kao osnov za raspodjelu mandata u Domu naroda FBiH.

''Nažalost, očigledno je da je većina članova SIP-a, danas bila spremna grubo prekršiti Ustav Federacije Bosne i Hercegovine, te svojom odlukom legalizovati etničko čišćenje izvršeno u ratu od 1992-1995 i takva odluka bit će predmet apelacije Ustavnom sudu BiH koju će podnijeti netko od ovlaštenih apelanata, a jedan od njih je i Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Demokratske fronte'', priopćeno je iz te stranke.

Protiv ove odluke već su istupili SDA i SDP, a Petrić je rekao kako u SIP-u očekuju političke pritiske.

Kopirati
Drag cursor here to close