O konstitutivnosti Srba

Hrvati neće doći na sjednicu Skupštine HNŽ

Hrvati najavili da neće doći na sjednicu Skupštine HNŽ na kojoj bi se trebalo razgovarati o konstitutivnosti Srba.
Vijesti / Politika | 16. 10. 2017. u 18:36 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Klub Hrvata najavio je da neće doći na sutrašnju izvanrednu sjednicu Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije na kojoj je planirana rasprava o amandmanu na županijski Ustav kojim bi bila osigurana konstitutivnost Srba u toj županiji.

Na prošloj sjednici ovaj amandman, čiji je predlagač zamjenik predsjednika zastupnika Skupštine iz reda srpskog naroda Vesna Saradžić (SDP) nije uvršten ni na dnevni red zbog protivljenja hrvatskih zastupnika iz HDZ BiH i HDZ 1990.

Nakon toga, SDP je inicirao izvanrednu sjednicu koja je zakazana na zahtjev 12 zastupnika, prenosi Srna.

Iz Kluba Hrvata su priopćili da je riječ "o licemjernoj inicijativi SDP koji je kroz više izbornih ciklusa pokazao što misli o konstitutivnosti naroda u BiH".

"Politička manipulacija SDP za izmjenu Ustava Hercegovačko-neretvanske županije nije imala za cilj promjene Ustava već borbu za glasače i polarizaciju odnosa u županijskoj Skupštini i šire", naveli su iz Kluba Hrvata.

Oni ističu da su za konstitutivnosti Srba i da će insistirati na političkom dogovoru i konsenzusu o ovom pitanju, te napominju da je amandmane potrebno donijeti u redovnoj proceduri i kroz sveobuhvatnu izmjenu županijskog Ustava.

Srbi nisu konstitutivni u ustavima četiri županije u Federaciji BiH. Izvanredna sjednica zakazana je za utorak 17.10. u 12 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close