Konstitutivnost

Apel Srba u HNŽ: Konstitutivnost ni na papiru ni u stvarnosti

Upućen apel zastupnicima u Skupštini HNŽ-a da izglasaju konstitutivnost Srba
Vijesti / Politika | 01. 10. 2017. u 11:01 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Koordinacija srpskih udruženja u Mostaru pozvala je u nedjelju zastupnike u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) da na sjednici u ponedjeljak, 2. listopada, usvoje amandman na Ustav HNŽ koji se odnosi na konstitutivnost srpskog naroda u toj županiji. 

''Činjenica da je sjednica Skupštine HNŽ prekinuta u srijedu, 27. rujna, zbog nemogućnosti da se ovo pitanje uopće stavi na dnevni red ne ulijeva optimizam da će biti dovoljno razuma i dobre volje da se u ponedjeljak izglasa, no mi još jednom naglašavamo da ovo nije pitanje nijedne političke stranke, već cijelog srpskog naroda'',  ističu iz spomenute koordinacije te mole zastupnike iz vladajućih i oporbenih stranaka "da se izdignu iznad dnevnopolitičkih prepucavanja i da ne koriste ovo pitanje i srpski narod u međusobnim političkim obračunima".

Nakon izjava dužnosnika iz SDA, HDZ-a i SDP-a stječe se utisak da se srpska konstitutivnost želi pretvoriti u običnu predizbornu farsu, što je u najmanju ruku sramotno, ocjenjuju iz Koordinacije srpskih udruženja u Mostaru te podsjećaju kako se sa skupštinske govornice čulo i da je izmjena Ustava HNŽ, kada je u pitanju konstitutivnost Srba, samo tehnička stvar i da Srbi konzumiraju sva prava što, kako ističu iz Koordinacije, apsolutno nije istina.

Također napominju kako vladajuća struktura u HNŽ konstantno krši prava srpskog naroda u svim segmentima, od zapošljavanja, preko obrazovanja, financiranja itd., te da priče o tome da Srbi nisu ugroženi u HNŽ padaju u vodu.

''Istina je da konstitutivnost na papiru ne znači ništa, ali mi je nemamo ni na papiru ni u stvarnosti'', kažu iz Koordinacije te ističu kako je licemjerno pozivati se na stvarnu konstitutivnost, a u isto vrijeme onemogućavati i formalnu.

''Apeliramo na političke stranke i na zastupnike u HNŽ-u da diskriminaciju po nacionalnoj osnovi pretvorite u pozitivnu diskriminaciju i tako pošalju poruku svima u BiH da smo mi u Hercegovini, bar sitnim koracima, spremni mijenjati stvari na bolje'', zaključuju iz Koordinacije srpskih udruženja u Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close