Izborne jedinice

Hrvati napuštaju Zastupnički dom

''Radi se o Prijedlogu Zakona koji je u suprotnosti s Ustavom BiH, presudom Ustavnog suda BiH koja se odnosi na načela legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda i Ustavom F BiH….''
Vijesti / Politika | 20. 06. 2018. u 14:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Cilj bošnjačkih političkih stranaka je potpuno političko desubjektiviziranje hrvatskog naroda, što smatramo neprihvatljivim te odbijamo sudjelovanje u radu Zastupničkog doma do očitovanja Hrvatskog narodnog sabora BiH'', priopćio je Klub zastupnika HDZ BiH – HNS-a Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Naime, šef Kluba zastupnika SDA Ismet Osmanović rekao je, u stanci izvanredne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, da će na dnevnom redu biti samo jedna točka i to Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.

Bez službene obavijesti

Predlagači tog zakona su klubovi SDA, SBB-a, SDP-a BiH i DF-a, te izaslanik Naše stranke iz Doma naroda Predrag Kojović.

Rekao je kako je HDZ BiH bio pozvan da sudjeluje u izradi, donošenju i predlaganju tog zakona.

''Njihova je stvar kako će dalje postupiti u vezi s tim zakonom'', naglasio je Osmanović u vrijeme pauze koju je zatražio Šef Kluba HDZ- HNS Jozo Bagarić.

No, klub hrvatskih zastupnika navodi kako unatoč medijskim informacijama, Klub zastupnika HDZ BiH – HNS-a, od strane koalicijskih partnera nije bio službeno upoznat, već je tijekom održavanja 30. izvanredne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH (20. lipnja 2018. u 12,08 sati) dobio poziv za održavanje 31. izvanredne sjednice na dan 20. lipnja 2018. u 15,00 sati, na kojoj bi se kao jedina točka dnevnog reda  razmatrao Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i raspodjeli mandata Parlamenta FBiH.

''Radi se o Prijedlogu Zakona koji je u suprotnosti s Ustavom BiH, presudom Ustavnog suda BiH koja se odnosi na načela legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda i Ustavom F BiH. Ovim Prijedlogom bošnjačke stranke predlažu rješenje koje je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim i na taj način grubo ignoriraju presudu Ustavnog suda BiH, dovodeći u pitanje  njegov autoritet, a samim time i ustavni poredak BiH'', navodi se u priopćenju koje potpisuje predsjednik Kluba HDZ BiH – HNS-a Jozo Bagarić.

Fronta ide do kraja

U priopćenju se navodi kako je 31. izvanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH sazvana suprotno Poslovniku i dosadašnjoj praksi Zastupničkog doma.

Na ovo je reagirala Demokratska fronta.

''Idemo do kraja'', navodi se u reagiranju u kojem se tvrdi kako je reakcija Kluba Hrvata očekivana.

''Ponavljajući mantru o nepoštovanju Ustava i ugroženosti legitimiteta hrvatskog naroda, danas su samo dodali  i da je sazivanje ove sjednice ''potpuna desubjektivizacija hrvatskog naroda' ma šta to značilo, i da će oni (opet) sačekati da se o tome izjasni Hrvatski narodni sabor. Suviše providno a da bi bilo i logično!'', navodi se u priopćenju DF-a.

Demokratska fronta navodi kako tvrdnje da je riječ o prijedlogu bošnjačkih ne stoje.

''Demokratska fronta nije nacionalna, pa tako ni bošnjačka stranka, već lijeva stranka građanski orijentirana. Ni ovaj nizak udarac neće nas pokolebati da od toga odstupimo, a  ono što nudimo, koliko god ne odgovara Čoviću i društvu, odgovara građanima BiH'', navela je Demokratska fronta.

Kopirati
Drag cursor here to close